Ben je verliefd of is het houden van?

2051 dagen geleden geplaatst 4 minuten leestijd
» Mediumchat blog » Ben je verliefd of is het houden van?

Vlinders in je buik, een knoop in je maag, de hele dag onrustig en moeite met concentreren? Voel je intimiteit, kalmte, geborgenheid en steun? Ben je verliefd of is het houden van? In dit artikel kom je erachter wat het verschil is tussen verliefd zijn en houden van. Doe de oefeningen als je sneller van de fase verliefdheid naar houden van zou willen.

 

1. Verschil verliefd en houden van 


 
Wat is het verschil tussen verliefdheid en houden van? De liefde kan heel complex zijn maar het antwoord op wat het verschil is tussen verliefd zijn en houden van is heel simpel. Verliefdheid overkomt je en is geen keuze. Je voelt vlinders in je buik en je krijgt geen hap meer door je keel. Je bent de gelukkigste op aarde maar soms uit het niets voel je onzekerheid. Houden van overkomt je niet het is een bewuste keuze. Je voelt je kalm, evenwichtig, verbonden en je hebt eetlust.

 

2. Wat is verliefd zijn 


 
Je kunt van meerdere mannen of vrouwen houden maar verliefd zijn kun je maar op één persoon tegelijk. Dat is een biologisch gegeven. Verliefdheid overkomt je en wat je ermee doet is altijd je eigen keuze. Je kunt afspreken en op je verliefdheid ingaan of er niets mee doen. Verliefdheid vergroot het seksuele verlangen. Maar verliefdheid en seksuele aantrekking zijn geen houden van.
 

3. Verliefdheid een verslaving 

Verliefd zijn is een gemoedstoestand en vergelijkbaar met een verslaving. Ons brein reageert op verliefdheid net zoals op een verslaving, het brein activeert dezelfde gebieden. Ons gedrag is ook hetzelfde als bij een verslaafde namelijk, een vernauwde blijk die gericht is op het object van begeerte. Helder denken is moeilijk en stoppen lijkt onmogelijk. Verliefdheid is sterk. Houden van is breder en realistischer. Houden van vergt geduld.
 
Verliefd zijn is:
 • Je energiek voelen
 • Je onweerstaanbaar voelen
 • In het hier en nu leven
 • Je onrustig voelen
 • Je gelukkig voelen
 
Houden van is:
 • Toegewijd zijn
 • Je veilig voelen
 • Verbondenheid voelen
 • Je gehecht voelen
 • Je rustig en kalm voelen
 

4. Verliefdheid symptomen 


 
Verliefd zijn geeft je het gevoel dat je alles aan kunt. Verliefdheid geeft enorme energie aan ons alledaags bestaan, positieve gevoelens stromen door ons heen en maken ieder moment kostbaar. Je zit in een emotionele achtbaan. Je denkt aldoor aan degene op wie je verliefd bent. Verliefde mensen denken 65 % tot 90 % van de tijd dat ze wakker zijn aan de persoon waar ze verliefd op zijn. Al dat denken aan de ander gaat ten koste van andere dingen. Verliefde mensen kunnen zich niet meer goed concentreren. Houden van betekent rust, denken aan je familie, vrienden, werk en natuurlijk aan je partner.
 

5. Verliefdheid geeft onrust 


 
Mensen die verliefd zijn voelen zich intens gelukkig, ze zijn vrolijk en stralen maar verliefde mensen kunnen zich ook enorm zenuwachtig en onzeker voelen. Ze zijn bang om de ander te verliezen of de ander door eigen stommiteit kwijt te raken. Verliefde mensen vertellen elkaar niet zo snel dat ze een nare dag op het werk hadden. Mensen die van elkaar houden voelen zich rustig en zijn kalmer als ze samen zijn. Als er iets vervelends is gebeurd kunnen ze bij elkaar steun zoeken en elkaar geruststellen doordat ze zich bij elkaar op hun gemak voelen.
 

6. Overgang van verliefdheid naar houden van 


 
Wanner gaat verliefdheid over in houden van? Verliefdheid en houden van lopen in elkaar over, soms langzaam en soms snel. Hoe lang het duurt is voor iedereen verschillend, de één is een half jaar stapel verliefd en houdt daarna van zijn of haar partner, bij een ander duurt het een jaar voordat de verliefdheid overgaat in houden van. Volgens onderzoekers duurt de overgang van verliefdheid naar houden van 6 tot 18 maanden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je een handje kunt helpen als 18 maanden je te lang duren. Volgens psycholoog Robert Epstein verloopt verliefdheid naar houden van sneller als je onderstaande oefeningen doet.
 
Houden van top-5
 1. Kijk elkaar 2 minuten diep in de ogen. Zeg niets alleen kijken. Let goed op de ademhaling van je partner en laat je eigen ademhaling gelijklopen.
   
 2. Laat jezelf achterover vallen in de armen van je partner. Je bouwt met deze oefening vertrouwen op in de ander omdat je jezelf kwetsbaar opstelt.
   
 3. Schrijf beiden een geheim op een briefje dat niemand weet ook je partner niet.  Ruil de briefjes en lees elkaars geheim. Praten over deze geheimen verdiept jullie relatie.
   
 4. Ga zo een 1,5 meter uit elkaar staan. Zet elke tien seconden een kleine stap. Tot je in elkaars persoonlijke ruimte bent, ongeveer 45 centimeter, en ga dan nog verder. Deze oefening zou weleens op een vrijpartij uit kunnen lopen.
   
 5. Houd de palm van je vlakke hand zo dicht mogelijk tegen de handpalm van je partner zonder de ander aan te raken. Doe dit zo een 5 minuten. Je voelt dan warmte en misschien daarna nog meer.
 

Verliefd zijn en de Wetenschap

 

 
Volgens wetenschappers speelt niet het hart maar de hersenen een rol in het verliefd zijn en het houden van. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies in de hersenen?
Volgens Neurowetenschappers verloopt verliefd zijn naar houden van in 3 fases.
           
Fase 1: Lust
In de eerste fase laten de hersenen hormonen vrij in het lichaam die verlangen veroorzaken. De hormonen adrenaline en norepinefrine zorgen voor een fysieke sensatie, zoals een sneller kloppend hart en zwetende handen. Door het hersenstofje dopamine dat ook vrij komt krijg je een euforisch gevoel als je met de persoon bent waar je verliefd op bent.

Fase 2: Romantische liefde
Tijdens de tweede fase, als partners gefixeerd worden op elkaar speelt het hersenstofje dopamine een steeds grotere rol. Naast het euforische gevoel zorgt het stofje dat je steeds meer hunkert naar lieve woordjes en aandacht. Als je niet genoeg dopamine krijgt kun je je naar voelen of zelfs wanhopig.

Fase 3: Gehechtheid
De derde fase, na de verliefdheid kan er houden van ontstaan. De hersenen en het lichaam hebben tolerantie opgebouwd tegen plezierstofjes zoals dopamine. Nu zorgen hormonen zoals het knuffelhormoon (oxytocine en vasopressine) voor een veilig gevoel in de relatie. Bij de meeste stellen neemt de passie iets af maar wordt de binding, de gehechtheid sterker.
 

Onzeker over je verliefdheid?

Vraag jij je na het lezen van dit artikel nog af of je relatie van verliefd zijn naar houden van is overgegaan? Misschien ben je bang dat je verliefdheid nooit overloopt in houden van. Raadpleeg voor al je vragen een ervaren medium of paragnost op mediumchat Onze mediums en paragnosten hebben jarenlange ervaring en altijd eerlijke antwoorden. Ze helpen je graag met het vinden van antwoorden op al je vragen. Gun jezelf rust je verdient het. 

inzichten en antwoorden image

Waar wacht je op?

Krijg inzichten en antwoorden

Gratis proberenKnop

59,641 reviews

59,641 reviews

Gosse, wist mij van intens verdrietig over nieuws wat ik had gekregen, naar weer een beetje mezelf gekregen. Waardevolle tips gekregen en ben daardoor weer strijdvaardig. Het is heel bijzonder hoe hij me iedere keer weer een andere optimistische kijk op dingen geeft en mijn innerlijke groei helpt bevorderen. Een bijzonder mens. Kom ook bij niemand andere meer hier op MC dan bij Gosse. Ik vertrouw op zijn eerlijkheid. Gitte
24 Jun 2024

59,641 reviews

59,641 reviews

footer.top