Heb jij last van overprikkeling?

» Mediumchat blog » Heb jij last van overprikkeling?
Heb jij last van overprikkeling? Je hoort steeds vaker over het woord overprikkeling.  Maar wat is dat nu precies? Om te weten wat overprikkeling is, is het handig om te beginnen met de soorten prikkels die er zijn.

Wat zijn prikkels?
De zintuigen
Er zijn 7 zintuigen die prikkels ontvangen:
1. Het visuele systeem: het zien, licht, kleuren, vormen, afstand en beweging
2. De tastzin van de huid: voelen, oppervlakkige huid, temperatuur en druk.
3. Evenwichtsorganen: stand en beweging van het hoofd
4. Het proprioceptieve systeem: receptoren in spieren, pezen en gewrichten, druk van het lichaam en trillingen
5. Het gehoororgaan: horen, trillingen, hoge en lage tonen
6. Smaaksysteem: proeven
7. Reuksysteem: ruiken en interpreteren van geuren

Door de 7 zintuigen worden prikkels omgezet in een signaal dat via ons zenuwstelsel en ruggenmerg naar de hersenen geleid wordt. Dagelijks komen er vele prikkels binnen bij onze zintuigen.
 
Externe prikkels
Prikkels die extern zijn bevatten informatie van de buitenwereld. Geluid, licht, geuren, kleuren, temperatuur, kleding, wind, aanrakingen enzovoorts.

Een aantal voorbeelden: het tikken van een klok kan je zo bezig houden dat je er gillend gek van wordt. De klok moet uit de kamer of in ieder geval de batterij eruit. Het labeltje in de nek van je shirt kriebelt continu. Of de naden van je sokken irriteren zo dat je de sokken uit doet en weggooit.

Interne prikkels
Interne prikkels komen van binnen uit het lichaam. Een aantal voorbeelden: Moeheid, ziek zijn, niet lekker voelen, buikpijn, emoties, medicijnen etc. De interne prikkels geven informatie over de lichamelijke conditie: honger, pijn, jeuk, moeten plassen, misselijk, moe enzovoorts.

Dit zijn allemaal prikkels, de ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander. Wanneer je al overprikkeld bent, zal je hier nog gevoeliger op reageren. Het irriteert sneller en je wordt er continu door afgeleid.

Ook kan je gevoeliger zijn voor bepaalde prikkels en andere prikkels juist niet. Dit verschilt per persoon.

Wat is overprikkeling?
De hele dag door krijgen we prikkels binnen via al onze zintuigen. Al die prikkels moeten verwerkt worden in onze hersenen. Soms komt er zoveel informatie binnen, dat het niet allemaal verwerkt kan worden en er stress ontstaat.
Alle mensen hebben een denkbeeldige emmer. In die emmer vallen de druppels “onverwerkte informatie”. Informatie die we niet meteen een plekje kunnen geven. Onze emmers worden gevuld zonder dat het direct zichtbaar is voor de buitenwereld. Als de emmer vol raakt, komt echter die laatste druppel. De druppel die de emmer doet overlopen. Op dat moment worden mensen boos, vluchten weg of trekken zich helemaal terug. Hun hoofd kan alle informatie niet meer verwerken en slaat op tilt. Hoe snel de emmer zich vult is per persoon verschillend.

Overprikkeling is:
Overprikkeling ontstaat als er meer prikkels (van bijvoorbeeld de zintuigen) wordt ontvangen, dan dat er aan informatie verwerkt kan worden.

Klachten overprikkeling
 Wat zijn klachten die passen bij overprikkeling?
– Vermoeidheid, op langere termijn zelfs mogelijk chronische vermoeidheid en burn-out
– Lusteloosheid
– Overvol hoofd, niet meer na kunnen denken.
– Zelfs je gezichtsvermogen kan minder gaan werken om minder te gaan zien.
– Stress
– Geen contact meer hebben met je lijf, niet meer kunnen aanvoelen wat je nu nodig hebt om je beter te voelen
– Depressie
– Je distantiëren van jezelf; alsof je het zelf niet meer bent
– Verlies van zelfvertrouwen
– Stemmingswisselingen
– Onzekerheid
– Kort lontje, snel geïrriteerd
– Ongeduldig zijn
– Geen prikkels meer kunnen verdragen.

Ook fysieke klachten kunnen voorkomen:
– Pijnklachten
– Slaapproblemen
– Allergieën
– Buikpijn
– Hoofdpijn
– Verminderde weerstand

Dit is zeker geen volledige lijst, veel meer klachten kunnen voorkomen.
NB! Indien je je zorgen maakt over je klachten; neem dan vooral contact op met je huisarts.

Door overprikkeling is het bovendien vaak lastig om inzicht in jezelf te krijgen, waardoor je in een vicieuze cirkel kan belanden.

Gevoelige mensen zijn gevoeliger voor overprikkeling
Gevoelige mensen zoals hooggevoelige mensen. Mensen met autisme of ADHD zijn meer ontvankelijk voor prikkels. Hun zenuwstelsel vangt veel meer prikkels op en deze dringen veel meer door in de hersenen.

Als voorbeeld: een gemiddeld mens ontvangt misschien 10 radiozenders, een gevoelig mens wel 1000 en een paranormaal begaafd mens een miljoen. Het aantal prikkels neemt dan ook zo toe. Als deze dan ook dieper in hersenen binnenkomen, dan zijn de gevolgen duidelijk. Ze zijn sneller overprikkeld.

Waarom zijn er steeds meer mensen overprikkeld?
Mijn inziens zijn hier twee hoofdredenen voor:

1. Er zijn steeds meer prikkels
In de huidige maatschappij er steeds meer externe prikkels. Denk maar aan tv, internet en telefoon. Wie van ons is niet dagelijks online? Whats-app, Facebook, Pinterest, even je e-mail checken. En we beginnen daar ‘s ochtends vroeg al mee tot in de late uurtjes. Blauw licht van de schermpjes zorgen voor een verstoorde melatonine productie: slapen wordt moeilijker. Dat is juist één van de manieren om weer tot rust te komen.

Interne prikkels worden ook geprikkeld; die vriendin op facebook die een fantastische vakantie laat zien: Oh zij wel en ik niet? Waarom lukt het haar wel? Je wordt geraakt in je zelfvertrouwen.

Een ander persoon besluit via e-mail of Whats-app toch even te reageren op iets wat je gezegd hebt. Dit valt verkeerd bij je. Dit medium is niet echt prettig om iets uit te spreken. Gevolg is dat je met dat gevoel blijft lopen.

De maatschappij is steeds sneller: werken doen we thuis, op het werk, ’s avonds en in het weekend. Ondertussen nog even de sociale contacten, en de kinderen op halen. We moeten van alles en nog wat: et voilà daar is al de stress. Je lichaam gaat al in overlevingsstand staan. Prikkels komen heftiger binnen.

2. De mens is aan het evolueren
De mens wordt steeds gevoeliger. De mensen ontwikkelen zich al vele eeuwen. Vanuit de evolutie zie je de opvolgende generaties. We hebben ons ontwikkeld vanuit een van de eerste primaten. De Australophitecus die al niet meer in bomen leefden maar op uitgestrekte grasvlakten leefden naar de Homo Habilis (de handige mens) die al de handigheid bezat om een gereedschap te maken.

Vandaaruit hebben we ons geëvolueerd naar de Homo Erectus (de rechtopstaande) mens die al een groter brein had wat ongeveer de gelijkenis vertoont wat omvang betreft met het huidige mensenbrein. Van hieruit zijn we geëvolueerd naar de Homo Sapiens (de denkende mens) waartoe de moderne mens ook nog toebehoort. Samen met deze ontwikkelingen in de evolutie wordt ook iedere keer weer ons hele energie en lichaamssysteem zoals aura, chakra’s, organen, zintuigen, zenuwen en het brein afgestemd om dit alles te kunnen verwerken. Dus prikkeloverdracht: (Hoog) Gevoeligheid.
 
Vanuit deze beweging is de Homo Illuminatus zich aan het ontwikkelen. De Homo Illuminatus zal op het gebied van spiritualiteit en energetische trilling enorm groeien, maar is op dit moment nog het buitenbeentje: de (hoog)gevoelige mens is geboren. (Hoog) gevoeligheid is dus geen nieuwe ontwikkeling. Het is een uiting van ons organisme om te overleven in deze wereld die constant aan verandering (dus vele prikkels) onderhevig is.

De link met het energetische systeem
Alles om ons heen bestaat uit energie. Als we kijken naar de mens hebben we een zichtbare werkplaats (ons fysieke lichaam) en een onzichtbare werkplaats: ons energie-systeem. Dit energie-systeem bestaat uit een aantal delen: de aura, chakra’s, meridianen en andere lichtlijnen. Dit alles staat in verbinding met ons lichaam, onze zintuigen, onze organen, onze hersenen en ons zenuwstelsel. Energie verplaatst zich via het zenuwstelsel als impulsen. Als er een tekort is aan energie of als de energiestroom in de onzichtbare werkplaats (gedeeltelijk) is afgesloten, ontvangt je zenuwstelsel onvoldoende informatie waardoor delen van je lichaam ontregeld raken.
Er ontstaan energetische blokkades. Een energetische blokkade is niets meer dan een slechte of gen geen doorstroming van energie, als gevolg hiervan ontstaan lichamelijke en fysieke klachten. Blokkades manifesteren in het lichaam als gevoelens van fysieke of geestelijke pijn. Oftewel; als je onzichtbare werkplaats blokkades heeft, kan je lichamelijke of mentale klachten krijgen. De uiting in de zichtbare werkplaats komt pas als laatste! Wanneer we overprikkeld zijn, betekent dat de prikkels ons lichaam niet meer uit kunnen. Het hoopt op in ons lijf met alle gevolgen van dien.
 
 
Wordt overprikkeling in de maatschappij erkend?
Mijn ervaring is nee, overprikkeling wordt niet erkend in de maatschappij. Zoals al aangegeven moeten we steeds meer; ook nog even mantelzorgen, er is steeds minder budget vanuit de overheid om hulp te ontvangen. Je werk: "Tja, dat kan je ook wel even thuis afmaken", je hebt toch een werkplek?

Ook willen we niet te snel toegeven dat het allemaal niet lukt. Dat voelt als falen en we zijn bang wat de buitenwereld er van vindt. Bang om je baan te verliezen wanneer je aangeeft dat het je niet lukt of dat je als zwak bestempeld wordt. Tijd voor jezelf nemen is heel belangrijk, maar vaak het eerste wat overboord gegooid wordt. En toegeven dat je het eigenlijk niet trekt is wel het laatste wat je wil doen.
Op het moment dat je de stap neemt om naar de huisarts of arbo-arts te gaan is het vaak te laat: je zit al richting die burn-out of die depressie. Vaak wordt dat dan opgelost met therapieën en tabletten.

En werken die therapieën? Therapieën die gaan zitten op gedrag; hoe kan je dingen anders doen. Het zit niet alleen op gedrag. Het zit in externe en interne factoren; daar mag je inzicht in gaan krijgen. Welke prikkels zorgen ervoor dat mijn lijf gaat reageren? De eerste stap moet zijn om te zorgen dat de overprikkeling weggenomen wordt, tot rust komen, in je lijf komen. Therapieën gaan vaak op het mentale stuk zitten, best lastig om dan in je lijf te komen.

Of je krijgt rustgevende tabletten of antidepressiva van de huisarts. Ik zie dat als noodoplossing op het moment dat niets meer helpt. Maar het is geen lange termijn oplossing. Vaak komen die cognitieve therapieën weer om de hoek kijken of je wordt naar een psycholoog gestuurd. Terwijl je hoofd al overvol is en je juist contact mag gaan maken met je lichaam en met je gevoel. En dat is nog best heel lastig, helemaal met de medicatie die dit juist afschermen!
Persoonlijk zie ik dit soort interventies als een pleister plakken. Een manier van oplossen vanuit de wetenschap, vooral vanuit het denken gericht.  Terwijl overprikkeling niets meer en niets minder is dan overbelasting van het zenuwstelsel. De vraag is dan ook wat gaat jou helpen om jouw zenuwstelsel weer te kalmeren en dit de volgende keer te voorkomen.

Hoe kan je overprikkeling verhelpen?

Bewegen

De overprikkeling moet eruit. Dit kun je doen door te dansen, springen, bewegen, sporten.. alles om het maar het systeem uit te krijgen.

Aarden
Door zorg te dragen dat er weer contact is met de aarde kun je weer prikkels gaan afvoeren. Daar komt de term aarden vandaan.
Aarden kan je op verschillende manieren. Er zijn legio voorbeelden op internet te vinden. Een hele simpele manier is om voor te stellen dat je staat als een boom en dat er wortels uit je voeten groeien. Deze wortels groeien zo diep mogelijk de aarde in. Voel maar wat er gebeurt.
In het begin kan het zijn dat je niets voelt, bij herhalen van deze oefening kan je tintelingen gaan ervaren. Dat is energie die stroomt.

Rust
Daarnaast is er veel RUST nodig! Vooral niets moeten zodat het zenuwsysteem weer tot rust kan komen en de tijd en de ruimte heeft om een en ander te verwerken. Dat betekent dus geen tv, ingewikkelde of spannende boeken, intensieve gesprekken etc. Letterlijk even niks.

Kijk naar vitamine tekorten
Het is algemeen bekend dat bepaalde vitamines invloed hebben op het zenuwstelsel. Veel mensen die overprikkeld zijn hebben vaak ook een vitaminetekort. Dit hoeft niet altijd door verkeerde voeding te komen. Voedingsmiddelen zijn steeds armer aan vitamines en mineralen. Vitamine en mineralentekorten kun je laten testen door de huisarts.

Beschermen
Juist wanneer je heel erg gevoelig bent voor prikkels is het belangrijk om jezelf ook te leren beschermen tegen prikkels. Belangrijk is om inzicht te krijgen in welke prikkels bij jou specifiek hard binnenkomen, wat maakt dat je overprikkeld wordt? Zodra je dat inzicht hebt, kun je daar bewuster mee omgaan. Ook kun je je energetisch beschermen tegen prikkels. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, bijvoorbeeld; je kunt je met een meditatie beschermen, met een edelsteen of met een bloesemremedie.

De basis van de bescherming is zorgen voor een goede energetische huishouding. Wanneer de energie stroomt kun je prikkels verwerken en zal je minder snel overprikkeld raken.

Energetische behandelingen
Soms is dit nog niet voldoende. Het lukt niet om te aarden of je blijft je zo gestresst voelen. Dan kun je uiteraard naar de huisarts gaan om met hem of haar naar een oplossing te kijken.

Energetische behandeling
Een andere manier is een energetische behandeling. Als klachten voortkomen uit ‘prikkelvorming’ of ‘onduidelijke’ interpretatie van de prikkel van buiten het lichaam of in het lichaam, kun je op energetische gebieden gaan behandelen. Dat kan ook het zenuwstelsel beïnvloeden. Wanneer er een energetische behandeling plaatsvindt, worden de organen via het zenuwstelsel van buitenaf beïnvloedt en zal dit intern tot veranderingen leiden. Iets wat dus voor mensen waarbij het zenuwstelsel overprikkeld is of waarbij de prikkelverwerking anders verloopt, enorm waardevol kan zijn om energetisch te behandelen. De werking van de organen wordt namelijk beïnvloed en de werking wordt geregeld door ons zenuwstelsel.

Op afstand
Het mooie van energetisch werken is dat je dit op afstand kunt doen: alles is immers licht en energie! Regelmatig geef ik op de chat of in mijn praktijk op afstand behandelingen en het resultaat is prachtig! Mensen voelen direct verandering, ze zitten direct lekkerder in hun vel. Wil je dit ook een keer ervaren? Voel je vrij om mij te benaderen!

Lieve groeten,
Laura



Deel deze post op facebook:



Lees ook


Lees ook Mediumchat en de eenarmige bandiet
Mediumchat en de eenarmige bandiet
Deze blog is met een flinke slok humor geschreven maar er zit wel degelijk een heldere boodschap achter.

Lees deze blog >

Lees ook HSP en verslavingsgedrag
HSP en verslavingsgedrag
Hoog sensitieve mensen zijn bijna net gewone mensen, en daarom hebben sommigen van ons te maken met verslaving(en).

Lees deze blog >

Lees ook Liefde, en de liefde voor jezelf
Liefde, en de liefde voor jezelf
"Houden van" wat is dat precies? Is het geven om die ander om hem (of haar) vervolgens niet meer los te laten?

Lees deze blog >

Lees ook Over Voodoo en Zwarte Magie
Over Voodoo en Zwarte Magie
Yve vertelt wat voodoo en zwarte magie precies is! Bestaat het echt?

Lees deze blog >

Lees ook Gevoelig? Ik? Je bent zelf een watje!
Gevoelig? Ik? Je bent zelf een watje!
Al mijn hele leven ben ik helderziend. Helderziend, helderhorend, -voelend, -enz, enzovoorts, maar ik had geen idee!

Lees deze blog >

Top