
De digitale wereld en vertrouwen, voor velen een constante strijd.
De digitale wereld is één van de mooiste en grootste progressies die wij mee mogen maken. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan tegenwoordig gewoon allemaal vanuit de palm van je hand. Dit was vroeger wel anders, dingen opzoeken deden we in een encyclopedie, met elkaar praten deden we over de vaste telefoonlijn vanuit huis of het werk of vanuit de telefooncel en anders in levende lijve. Elkaar zien deed je in persoon niet op camera, en foto’s zag je pas na ontwikkeling en afdruk. Foto’s konden alleen verbeterd worden in een professionele studio, filmpjes waren grote banden die je per post aan elkaar moest zenden, en later op schijf kon zetten en zenden. Verre familie of vrienden sprak je alleen over de telefoon of als je het op kon brengen voor de reis te betalen. Erotische films kon je bij de videotheek of erotiek shop halen en als we nieuwe contacten wilde leggen, moesten we halsbrekende toeren uithalen, of naar betaalde manieren zoeken. Een liefdesrelatie buiten je eigen kring kon je zoeken door je in te schrijven bij een matching- of datingbureau, of door een advertentie te plaatsen in de krant of op singlesreis te gaan.
Er is heel veel ten goede veranderd, we zijn altijd en overal bereikbaar, zien en spreken onze geliefden vandaag de dag continue. We hebben alle mogelijkheden tot het vastleggen en digitaal verfraaien van ons leven, en kunnen 24 uur per dag alle informatie zoeken die we nodig hebben, hoeven geen brieven meer te zenden. We kunnen 24 uur per dag winkelen, digitaal ons eten bestellen, opleidingen doen, en noem al het denkbare maar op.
Het heeft ook een negatieve keerzijde die ik geregeld in het dagelijks leven, maar zeker ook regelmatig in de consulten tegenkom. De problematiek die hierin het meest voorkomt is (zelf)vertrouwen, achterdocht en onzekerheid.
We leven op de social media dat het een lieve lust is, hebben tientallen communicatie apps, alles binnen handbereik, en soms zelfs op een presenteerblaadje .Dit levert in best veel relaties onzekerheden op: hij/zij heeft een ander een like gegeven, ik zag hem/haar online maar hij zegt niets tegen mij. Iemand die ik niet ken, liked en comment op mijn partners foto. Waarom reageert hij/zij niet want het is wel gelezen. Mijn partner heeft heel veel erotische websites bezocht, zou deze niet gelukkig zijn met wat wij in de slaapkamer delen? Ik heb foto’s van anderen gevonden, mijn partner heeft een profiel op een dating0pagina, heeft een e-mailadres waar ik niet van weet. Mijn partner verwacht maar dat ik heel de dag terugapp, maar ik ben ook nog aan het werk en heb ook andere bezigheden en sociale contacten. Is mijn partner zo jaloers dat hij/zij alle bewegingen van mij volgt op de social media en constant antwoord wil of wantrouwt deze mij zo? Mijn partner zou gaan slapen maar was een uur erna nog online, zou er een ander in het spel zijn? Mijn partner heeft iemand toegevoegd die ik niet ken, moet ik mij zorgen maken? En ga zo maar door.
Het is belangrijk hierin een manier van een prettige en gezonde manier van omgang met deze dingen te vinden. Een gezonde omgang met jouw eigen onzekerheden, en een weg van vertrouwen in jouzelf en jouw partner te vinden en je partner vertrouwen te schenken. Geef het aan wanneer er een grens bereikt is, en vind een gezonde en rationele manier van omgang in de achterdochtige gedachten die jij of jouw partner naar jou heeft. Vertrouwen, in jezelf, je partner en de relatie, zodat jullie beiden aan de relatie kunnen werken en deze kunnen behouden.
Tips die hierbij ondersteunend kunnen zijn:
- Heb een Open communicatie met elkaar., Heb geen geheimen en schep geen geheimen, beantwoord alle vragen die jouw partner hierover heeft. En andersom.
- Maak duidelijke afspraken als het aankomt op het gebruik van (social) multimedia, de accounts en wat jouw persoonlijke grenzen zijn. Heb ook respect voor de grenzen van je partner.
- Sommige stellen varen er goed bij als ze elkaars wachtwoorden mogen weten, zodat ze door de telefoon, tablet of computer mogen gaan. Of dit nu echt de weg is? In mijn ogen zegt dit dat je de ander in de basis al niet vertrouwt. Er zijn stellen die erbij varen dus wie ben ik daar over te oordelen? Ik deel slechts mijn zienswijze in deze.
- Wees zeker van jouw eigen relatie, jouw kwaliteiten in de relatie, de stand van de relatie en jouw positie in de relatie. Op die manier hoef je jezelf veel minder onzeker te maken als er eens een like of reactie, van een voor jou onbekend persoon, onder het profiel van je partner staat.
- Maak van je hart geen moordkuil en uit het als je je ergens niet prettig onder voelt, vraag om verduidelijking en uitleg, zonder direct een (negatief) oordeel te vellen.
- Spreek af in welke mate jij kan en wil omgaan met elkaars privacy. Dus: mag ik je telefoon inzien als ik daarom vraag bijvoorbeeld, of: ik vertrouw je tot je mij reden geeft argwaan te hebben.
- Onderzoek of jouw angst rationeel is (voorbeeld: reageer je niet te extreem als je gigantische ruzie maakt omdat hij een foto van zijn buurmeisje van 20 jaar geleden heeft geliked die hij pas weer heeft gevonden op Facebook?) Is er echt sprake van een bedreiging in jouw relatie, of speelt jouw eigen onzekerheid je parten? Of zijn het de angsten of eerdere negatieve ervaringen in relaties die jouw gedachten op zulke momenten leiden?
Het blijft moeilijk een goede weg te vinden als je veel last hebt van onzekerheden en issues hebt met vertrouwen stellen, ontvangen of geven. Het is gemakkelijk met achterdocht van jouw partner om mee te gaan in de hedendaagse digitale wereld. Ik hoop dat als je daar moeite mee hebt, deze tips je toch een beetje mogen ondersteunen. Wil je na het lezen van deze blog nog ergens over praten, of technieken willen aanleren hoe je anders met deze dingen om kunt gaan? Ik kan je helpen weer in je eigen kracht te leren staan zodat je relatie weer leuk en gezellig wordt in plaats van moeilijk of zwaar.
Ik wens je ontzettend veel liefs en kracht voor jouw persoonlijke groei toe.
Liefs,
Angelique