
Samhain (Keltisch Nieuwjaar)
Datum: maandag 31 oktober 2016
Land / gebied: Wereld
Soort: Religieus, Traditioneel
Religie: Natuurgodsdienst
De viering van Samhain (Keltisch Nieuwjaar) begint traditioneel bij zonsondergang op de avond van 31 oktober.
Rond deze tijd vinden we nog meer feesten zoals Halloween (31 0ktober), Allerheiligen (1 november), Allerzielen (2 november) en Dia de los Muertos (Mexicaanse dag van de doden). Allemaal feesten met eenzelfde thema, namelijk de dood. De viering van Samhain begint traditioneel bij zonsondergang op de avond van 31 oktober. Veel feesten beginnen 's avonds. Dit is afkomstig van de Kelten, die de dag met de avond in plaats van de ochtend begonnen.
Tijdens dit feest is de scheiding tussen de dodenwereld en onze wereld flinterdun. Er wordt dan door velen aangenomen en geloofd dat de doden tijdens Samhain weer op deze wereld aanwezig zijn. Het is het 'Feest der doden". Dit maakt Samhain tot een geschikt moment om de overledenen te herdenken en te eren. Op Samhain wordt de tafel weer gedekt voor overleden gezinsleden. Je kunt er voor kiezen om op symbolische wijze voedsel op een altaar te plaatsen (evenals bijvoorbeeld een bord met servet om aan te geven dat de overledene welkom is om 'aan te schuiven'). Ook buiten kan er voedsel achter worden gelaten voor de doden.
Veel paganisten zien Samhain als een nieuwjaarsfeest. Samhain was namelijk het Keltisch Nieuwjaar.
Hoe vier ik Samhain?
Ikzelf vier het altijd als heksen nieuwjaar. Samen met de kinderen (toen nog klein) die verkleed mee liepen in een halloween optocht. Als zij dan thuis kwamen, koud en toch wel moe van de optocht, had ik altijd heksensoep klaar staan.
Ingrediënten voor de Heksensoep:
- 1 pompoen
- 1 ½ à 2 gesnipperde uien
- 1 gesnipperde rode paprika
- 1 á 2 tenen knoflook
- 2 tl rozemarijn
- Een paar takjes peterselie
- 1 l tuinkruidenbouillon of verse kippebouillon
- 2 aardappels (kruimigkokend)
- kookroom 100ml
Bereiding:
De pompoen schillen en in stukken snijden. De schil kan weg. De pitten kun je eventueel apart houden om ze te roosteren.
Je doet de pompoenstukken in een pan met de gesnipperde ui, rode paprika, rozemarijn, knoflook en spekblokjes en stoof het gerecht.
Je doet er 1 liter water, 2 bouillonblokjes of 1 liter kippebouillon bij. Daarna de aardappels en spek erbij en 40 minuten lekker laten koken. Op het laatst kan je er de kookroom en peterselie aan toe voegen. Op smaak brengen met peper en zout of tuinkruidenaromat (het groene flesje). In de blender pureren of met de mixer.
Serveren met:
Uitgebakken spekreepjes en donker roggebrood besmeerd met het spekvet of gewoon bruin brood met kruidenboter
Eet smakelijk!
Liefs,
Helena