Oordelen en voordelen

» Mediumchat blog » Oordelen en voordelen
Oordelen en voordelen Ken je deze zin? Zelfs de Bijbel spreekt erover:

"Oordeel niet, opdat er niet (over jou) geoordeeld wordt"

Nog zo'n mooie zin is:

'Wie met één vinger naar de ander wijst, krijgt er drie terug.'

Oordelen doen we omdat we een mening hebben, we doen het allemaal. Jij, ik, iedereen. Ben je het niet met me eens? Lees dan het volgende maar even.

We lezen met z'n allen de krant, zien tv en horen verhalen van anderen. Je ziet daarbij allerlei mooie dingen, maar ook een flinke portie met ellende aan je voorbij trekken wat je al dan niet raakt. Een bomaanslag? Iemand die doorrijdt na een auto ongeluk. De politiek, het koningshuis. You name it, of je hebt er mening of (wellicht ongemerkt) een oordeel over.

Toevallig had ik het deze week met een mooie vrouw over dit onderwerp en dit was wat ze tegen me zei: 'Ik doe echt mijn best en probeer niet te oordelen.'
Nee? Natuurlijk heb je een oordeel. Alleen denken we vaak bij onderwerp oordelen dat het over anderen gaat. En inderdaad, oordelen over anderen is niet netjes, al kom je er soms gewoon niet onderuit ergens een mening over te hebben. Bijvoorbeeld; je buurvrouw heeft een heel erg slechte relatie met haar partner waarbij er, zo hier en daar  - naast de geestelijke mishandeling-, zo af en toe een flinke tik uitgedeeld wordt. Natuurlijk stond het kastdeurtje per ongeluk open, maar jij hebt het geschreeuw gehoord dus heb je daar een oordeel over. Want jij zou dit niet pikken, enz. enz.

Oordelen, al doen we met zijn allen nog zo ons stinkende best, ze blijven zich toch aan ons opdringen en dat is ook oké, want we zijn mensen. Maar weet je? Het allerhardste oordeel ligt vaak bij jezelf. Wees eens eerlijk? Heb je echt geen oordelen over jezelf?

* Ik ben te dik
* Ik ben niet mooi
* Ik krijg rimpels en daar heb ik moeite mee
* Ik ben niet voldoende opgeleid, want anderen kunnen meer dan ik
* Over de 'fouten' die je zelf in het verleden denkt te hebben gemaakt?

Binnen mijn gezin kent iedereen mijn uitspraak: "Ik ben Zwitserland.', wanneer er een discussie is. Zwitserland staat bekend als een neutraal land en bij discussies probeert moeders neutraal te zijn. Neutraal? Uhm... nope, dat ben ik niet. Natuurlijk heb ik een eigen mening, natuurlijk hou ik mijn mond, want voor de ene mening kiezen is de ander ongelijk geven. Ik doe er mijn stinkende best voor om de middenweg te bewandelen. Het lukt me echt niet altijd, maar is het hele leven geen work in progress?

Wat ik met deze hele blog probeer duidelijk te maken is, dat we allemaal mensen zijn, dat we een mening mogen hebben. Daar hoort een oordeel gewoon bij. We zijn allemaal engelen in opleiding en het maken fouten (en daar een oordeel over hebben), is daar onderdeel van. Probeer het eens om jezelf wat minder serieus te nemen en probeer het eens om wat minder streng te zijn voor jouw Ikke. Dat doe je door jezelf wat minder serieus te nemen en jezelf minder te straffen met alle oordelen die je over jezelf hebt.

Veroordeel jezelf niet, want dat is het hardste wat je jezelf aan kunt doen.

Fijne dag

Liefs Yve


 Deel deze post op facebook:Blog geschreven door Yve


Lees ook


Lees ook Een turbulente relatie
Een turbulente relatie
Verschillende tips en voorbeelden hoe je het beste met een lastige relatie omgaat!

Lees deze blog >

Lees ook Tips voor nee zeggen!
Tips voor nee zeggen!
Hoe zeg ik nee? Hier een aantal tips hoe je het beste daarmee kan omgaan!

Lees deze blog >

Lees ook De regie ligt bij mij!
De regie ligt bij mij!
We doen het allemaal wel eens piekeren en malen. We denken en hopen hiermee vaak helderheid en inzicht te verkrijgen.

Lees deze blog >

Lees ook Volg je persoonlijke groei
Volg je persoonlijke groei
Hoe volg ik mijn eigen gevoel? Verschillende tips en voorbeelden om je op weg te helpen!

Lees deze blog >

Lees ook Verhalen hebben altijd twee kanten
Verhalen hebben altijd twee kanten
Levensvisie: verhalen hebben altijd twee kanten, maar bekijken wij deze verhalen ook altijd van twee kanten?

Lees deze blog >

Top