HSP, een zegen of een vloek?

» Mediumchat blog » HSP, een zegen of een vloek?
HSP, een zegen of een vloek? Zoveel mensen die dit herkennen. Zie jij dit als prettig of juist niet?
Heb jij er wel eens van gehoord HSP (Highly Sensitief Person - Hoog sensitief persoon)? Vijftien jaar geleden hoorde ik niemand in mijn omgeving hierover. Pas zo’n vijftien jaar geleden deed ik mee met een quiz die luidde: "Ben jij HSP?" Daarbij was ik benieuwd of ik ook in dit plaatje zou passen. Je snapt zeker al dat ik ruimschoots in de categorie viel. Geld dit voor jou ook?


Hoe gevoelig ben jij?

Mijn lagere schoolleeftijd was voor mij, om het zachtjes uit te drukken, niet zo geslaagd. Ik durfde totaal mijzelf niet te zijn. Bang dat ik ‘buiten de boot viel’, en juist daarom ‘viel ik buiten de boot.’ Heel stilletjes, als een grijs muisje, zat ik daar in de schoolbank naar buiten te staren. Ik hoorde soms wel eens een vliegtuig overkomen. ‘Wacht maar, als ik later groot ben, dan ben ik vrij. En ga ik lekker in het gras liggen, en naar het vliegtuig staren’. Mijn ultieme vrijheidsgevoel uit die tijd. Meer had ik niet nodig. Heb jij het gevoel gehad dat je niet thuishoorde in het reguliere onderwijs? Dat je meer visueel ingesteld bent? Dat je vroeger al de tekst, uit die gortdroge onderwijsboekjes, in je hoofd moest stampen en dit niet kon? Dat je liever naar een insect zat te staren op het raam?


Indrukken en prikkels

Ben jij ook zo snel afgeleid en heb je het idee dat je hoofd vol watten zit? Of dat je na een dag werken echt helemaal moe bent en jezelf geestelijk moet opladen? Ook dat je het gevoel krijgt dat je veel indrukken en prikkels, van die dag, allemaal in je hoofd meezeult. De sfeer in huis, in de supermarkt, op je werk en waar dan ook: jij pikt het op. Een concert met veel mensen kan voor jou al een probleem zijn. Als het geluid van muziek hard aanstaat kan dit ook vervelend voor je zijn, en wil je graag dat dit een tandje minder kan. Het schrikken van harde geluiden hoort hier ook bij. Alle indrukken worden intensiever gefilterd dan bij de meeste mensen.


Hooggevoeligheid

Ongeveer 20 procent van de bevolking is een HSP. Het komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Hoor je hierbij dan heb je meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken. Ook heb je vanaf kleins af aan een grote fantasie. Zelf heb ik uren gespeeld met mijn neefje, en verkleedden we ons om daarna los te gaan als ‘heksje en helper’, en speelden we ‘het kleine huis op de Prairie’ en ‘Battlestar Galactica’ met veel verve na. Het verveelde nooit. Ook zat ik uren met mijn neus in de boeken en las de verhalen van Edgar Allan Poe. Later verschoof dit naar Stephen King, inmiddels kan ik niet meer tegen de horrorverhalen uit zijn boeken, en ik vind het allemaal veel te visueel geschreven.


Eng gevoel

Heb jij dat ook? Je komt een kamer binnen en je voelt de sfeer aan. Een typische eigenschap die bij HSP'er hoort. Wat vaak gedacht wordt, is dat HSP mensen verlegen zijn, maar dit is eerder introvert te noemen. Juist omdat je je na een feestje terug moeten trekken om weer op adem te komen. Even niemand om je heen kan verdragen. Plichtsgetrouw en perfectionistisch zijn vallen ook in deze categorie.


Stresskippen

Heb je veel moeite om grenzen aan te kunnen geven? Al zou je dit graag willen? Ook het hebben van veel stress, dit kan onophoudelijk zijn, is een punt waar je echt aandacht aan kunt geven. Ook aan mij is dit weleens gevraagd. ‘Heb jij veel last van stress?’ ‘Nou nee!’ Dat dacht ik! Niets is minder waar, ik blijk doorlopend stress te hebben. Hier ga ik aan werken want het is simpelweg niet vol te houden om altijd maar als een stresskip of angsthaas door het leven te gaan. Daardoor kun je ook lichamelijke klachten krijgen. Al die stress kan zich lichamelijk uiten.


Gevoelig typje

Door alle gevoelens van iedereen die je ‘opzuigt’ en je eigen gevoelige ik, kun je snel last krijgen van stemmingswisselingen. Allergieën liggen ook vaak op de loer en angst. Net zoals eenzaamheid. Veel HSP'er zullen regelmatig last hebben hiervan. Wat denk je? Is het vervelend om een HSP'er te zijn? Het hangt als een molensteen om mijn nek. Wat heeft het voor nut om zo gevoelig te zijn? Bestonden er maar meer mensen zoals ik. 


Omarm je HSP zijn

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. De verwerking van de prikkels bij HSP'ers verloopt op een andere manier. Er is nu ook steeds meer erkenning voor. Bijvoorbeeld bij huisartsen en psychologen. Hooggevoeligheid is een persoonlijkheidskenmerk. Wees blij met wat je hebt. Juist jij weet als geen ander hoe gevoelig je kunt zijn, hoeveel empathie je naar anderen hebt. Hierdoor heb je het vermogen anderen beter te kunnen begrijpen. De kans is groot dat dit je ver brengt bij wat je wilt in het leven. Dat je niet met je hoofd denkt, maar met je hart kunt gaan leven. Dat je je ook echt kunt bedenken wat je graag zou willen in het leven. Wat jouw hartewens is, en hoe je deze kunt invullen. Stapjes die steeds dichterbij komen in het leven dat jij graag wilt. Het leven dat jij graag wil omarmen. Wil je even op een adempauze komen en niet meer zo in je hoofd zitten? Ga op yoga, ga oefeningen om te gronden doen (aarden). Spreek je uit. Zeg wat je op je hart hebt als je last hebt van harde geluiden. Iemand die zelf geen HSP'er is, heeft zelf vaak veel minder last van geluiden. Deze persoon is er vaak ook niet mee bezig dat een ander dit wel kan storen. Spreek diegene daarop aan als hij teveel kabaal maakt. Leg uit dat het jou stoort omdat je nogal gevoelig bent met het horen van geluiden. Geef je grenzen aan. Leef in het hier en nu. Laat alle gedachten los, en geniet!

Heb een mooie dag.
Liefs,
Maja Deel deze post op facebook:Lees ook


Lees ook What we think - we become (Buddha)
What we think - we become (Buddha)
Hoe vul jij je leven in? Wat doe jij om jezelf weer op de rit te krijgen? Heb jij het idee dat je dit niet zelf in de hand hebt?

Lees deze blog >

Lees ook HSP in de praktijk. 'Out of the box denken' en het verleggen van grenzen
HSP in de praktijk. 'Out of the box denken' en het verleggen van grenzen
Vertaal dit naar het leven van een HSP en die zal vast meteen met zijn of haar hakken in het zand gaan staan.

Lees deze blog >

Lees ook Wet van aantrekkingskracht
Wet van aantrekkingskracht
De wet van aantrekkingskracht oftewel 'the Law of Attraction (Wet van Aantrekkingskracht)' is een hele krachtige universele wet.

Lees deze blog >

Lees ook HSP en weerbaarheid
HSP en weerbaarheid
Je bent gevoelig, hooggevoelig en de manier waarop jij in deze wereld staat verschilt enorm van hoe de gemiddelde mens dit ervaart...

Lees deze blog >

Lees ook Simpelweg gelukkig zijn...
Simpelweg gelukkig zijn...
Gelukkig zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen, maar ik spreek dagelijks mensen die niet gelukkig zijn.

Lees deze blog >

Top