Emoties. Wat moet je ermee?

» Mediumchat blog » Emoties. Wat moet je ermee?
Emoties. Wat moet je ermee? Emoties zijn een brug tussen denken en lichaam(sgevoel). Het denken is snel en vluchtig. Emoties zijn langzamer en langduriger.
Emoties zijn belangrijk. Ze vertellen je wat. Het is belangrijk om er naar te luisteren. Ze te her-kennen, erkennen en accepteren, dat ze er mogen zijn (dus niet ontkennen en wegdrukken). Dit hoort allemaal bij je persoonlijke groei. Weten wat jij denkt en wat er in jou omgaat. En hoe je ermee omgaat (zelfbewustzijn).  De basisemoties zijn: boos, blij, bedroefd, beschaamd en bang. De andere zijn hiervan afgeleid (bijvoorbeeld: schaamte, schuldgevoel, afgunst e.d.). Onder woede zit vaak onmacht en verdriet. Onder angst zit vaak de angst om controle te verliezen en geen grip meer op dingen te hebben.
 
Lastige situaties
Hoe ga jij met situaties en jouw emoties om? Raak je in paniek, in de stress, word je angstig of boos? Het mag allemaal, laat ze er gewoon zijn. Maar op den duur is het voor jezelf fijn dat ze weer rustig worden of jij ze weer onder “controle” hebt.
Lastiger zijn de emoties die in je onderbewuste geheugen zitten en je niet weet welke dat zijn (welke je hebt opgedaan in je kindertijd). Ervaringen liggen opgeslagen in de hersenen en in de lichaamscellen. Vaak zie je dat als je nu ergens emoties over hebt, deze triggers zijn van vervelende ervaringen vanuit je jeugd. Bijvoorbeeld: Je wordt heel boos of bang van die boze baas. Dit kan zijn omdat je vader altijd heel boos reageerde op jou als je iets deed wat hem niet aanstond.
 
Terreinen waar je problemen kunt ondervinden zijn:
- gezondheid-fysiek                                        - seksuele vlak
- relaties, intimiteit                                          - gedrag
- omgang met de dood/rouw                            - werk
- geld en bezit                                                - zingeving - doel vinden in het leven
- negatieve overtuigingen (over jezelf)
 
onderbewuste.jpg
 
Bewust en onbewust
Het bovenste puntje van deze ijsberg zijn je bewuste gedachten (ongeveer 10-20%). Dit is je lage zelf, je ego. Hoe je je gedraagt, je ratio en je bewuste vaardigheden. Het onderste is je onderbewuste (80-90%). Deze neem je niet bewust waar.
Het onderbewuste is meer jouw gevoel, intuitie, je angsten, emoties, instincten, normen en waarden, overtuigingen, identiteit, je missie, motieven, drijfveren, zelfeigenschappen, luisteren naar je hart en je lichaam.
Je hogere zelf zit ook in je onderbewuste. Deze is gericht op waar je gelukkig van wordt, bevrijding, afstemming op de bron (missie) en jezelf zijn.
 
Belangrijk is om je gedachtengang te veranderen, als deze negatief is. Ook negatieve overtuiging over jezelf kan heel vervelend zijn. Vaak zijn deze ergens in je (vroege) jeugd ontstaan. Hoe ben jij er mee omgegaan? Wat ben jij over jezelf gaan geloven? Hoe was je kindertijd? Hoe was je opvoeding?

Alles waar je aandacht aan geeft groeit
Ook is het belangrijk om positief te denken. Als je negatief denkt, kom je in een negatieve spiraal. Als je dit te lang doet, is het moeilijk hier weer uit te komen. Nou is dit natuurlijker gemakkelijker gezegd, dan gedaan. Vooral als je in een hele moeilijke situatie zit of veel mee hebt gemaakt. Maar het is wel het proberen waard. Zeker voor je eigen gemoedstoestand en je geluksgevoel. Alles waar je aandacht aan geeft groeit. Als dit negatief is, groeien de negatieve gedachten en kun je in depressie belanden. Gelukkig is het andersom ook zo. Dus als je positief denkt, voel je je gelukkiger en trek je ook het geluk meer aan.
 
Nadeel van intuitie is dat deze via je gedachten werkt. Maar zijn je gedachten waar? Echt 100% waar? Probeer dus meer te voelen. Je gedachten spreken dus vaak niet de waarheid. Dus onderzoek altijd je gedachten. Stel jezelf de vraag: Klopt het wat ik denk? Voelt dat ook zo?
Buig deze gelijk weer om naar positieve. Het is even oefenen, maar oefening baart kunst.  Als je toch negatieve gedachtes hebt, probeer de gedachten om te zetten in positieve gedachten. En dan de positieve gedachten een paar keer herhalen in jezelf.
 
Blokkades:
Herken je deze gevoelens?
- Waarom lukt dit toch niet in mijn leven?
- Wanneer word ik nou eens gelukkig?
- Waarom word ik altijd zo behandeld?
- Waarom lukt het mij niet om een baan te vinden?
- Waarom voel ik mij zo eenzaam terwijl ik alles heb?
- Waarom zit ik vast?
- Waarom wil mijn relatie niet slagen?
Heel verrassend, maar het antwoord ligt altijd bij jezelf. Durf je het aan om eens goed naar jezelf te kijken? Om inzicht te krijgen in je leven en wat je moet doen om je doel te kunnen bereiken.
 
Nog even belangrijk om te benoemen zijn de valkuilen in je gedachten. Let er maar eens op. Bijvoorbeeld:
- Uitstellen. Ik doe eerst dat, want...
- Iets kleiner maken, maar ook groter maken dan het is.
- De schuld ergens anders aan geven of aan iemand anders.
- Afzwakken: zo erg is het allemaal niet.
- Excusses verzinnen om iets wel of niet te doen.
 
Zeggen tegen jezelf:
- “Dat kan ik niet” of “dat durf ik niet”
- “Dat overkomt mij altijd”
- “Er is mij nooit wat gegund”
 
Maar ook:
- Alle mannen zijn hef zelfde, ze willen maar een ding.
- De hele wereld is verziekt. Alle mensen zijn niet te vertrouwen. Is dat zo?
- Mijn zus maakt mij verdrietig - projecteren
- Ik ben wel gedwongen om dat te doen - je hebt altijd een keuze
- Het is een feit dat ik niet moeders mooiste ben - aanname
 
Nog wat anti-pieker tips:
- Een half uur in plannen per dag om te piekeren of alles op te schrijven - Vooral als je veel piekert voordat je gaat slapen 
- De piekergedachte herhalen met je meest seksie stem of heel langszaam of snel - Dan probeer je de lading van de gedachte eraf te halen
- Doe eens een dag een elastiekje om je pols. Bij elke piekergedachte of negatieve gedachte, trek je aan het elastiekje.
 
Voel je je somber of depressief?
- Accepteer dat dit er ook eens is en er mag zijn.
- Ga lekker naar buiten.
- Doe iets waar je blij/gelukkig van wordt.
- Omring je met bloemen en mooie dingen.
- Ga een leuke lachfilm zien.
-Wees lief voor jezelf en verwen jezelf.
-Neem voldoende rust en ontspanning.
 
Bij energiewerk kun je fysieke klachten, emotionele blokkades en belemmerende overtuigingen vanuit het verleden, helen. Door de oorzaken te achterhalen en her te beleven, hoe pijnlijk ook, kunnen ze worden geheeld. Hoe meer er wordt geheeld, hoe meer je je weer kunt verbinden met je kern, je bron/ziel, je hogere zelf.
  
Blijf altijd dicht bij jezelf, bij wat JIJ voelt. Vraag je minstens een keer of meerdere keren per dag af: Hoe voel ik mij?Wat wil ik? Is dit goed voor mij? Wil ik dit nog zo of wil ik het anders?
JIJ bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Heb JEZELF lief.

Liefs,
Tea Dijkstra
 
 



Deel deze post op facebook:



Lees ook


Lees ook Wat is de definitie van geluk?
Wat is de definitie van geluk?
"Ik vertrouw echt niemand meer. Ik wilde alleen maar gelukkig zijn', zegt ze met een verdrietige stem... Ze is jong en mooi.

Lees deze blog >

Lees ook Helpen of hulp bieden
Helpen of hulp bieden
‘Help jij je zusje, broertje?’, of wie dan ook… Iemand de helpende hand bieden, hulp geven en hulpvaardig zijn.

Lees deze blog >

Lees ook Een relatie met een narcist
Een relatie met een narcist
Hoe kan het nou dat je relatie niet lekker loopt? Sterker nog, het is elke dag afwachten of het een dag wordt vol strijd wordt?

Lees deze blog >

Lees ook Ik krijg het label ADHD wat nu?!
Ik krijg het label ADHD wat nu?!
Het is zowel een zegen als een vloek, vind ik. Da’s fijn denk jij… waar zit die zegen dan?

Lees deze blog >

Lees ook Compassie maakt je gelukkig
Compassie maakt je gelukkig
Er zit zoveel in de goddelijke gidsen orakel kaarten van Doreen Virtue! Eigenlijk in alle kaarten hoor.

Lees deze blog >

Top