De traditionele tarot, Rider Waite

» Mediumchat blog » De traditionele tarot, Rider Waite
De traditionele tarot, Rider Waite Traditionele Tarot kaarten, het Rider Waite spel
 
Korte geschiedenis
De oorsprong van tarot is onbekend. De kaarten zijn opgedoken in de 15e eeuw in het Middellandse zeegebied, vooral eerst in Italië. Met het ontstaan van de boekdrukpers konden ze natuurlijk in veelvoud gedrukt (en verspreid) worden! Ze werden door zigeuners gebruikt die ze wellicht via het oude Egypte  hebben meegenomen. Ooit zouden ze uit India zijn gekomen. Dit zou mij niks verbazen, omdat dit land een grote wijsheid heeft voortgebracht (met ayurverda), met veel verschillende hof figuren, die we ook op de kaarten zien! Het beoefenen van de tarot kunst is een tijd lang, vooral eind van de 14e eeuw verboden geweest, vanwege het strijdige element met de religieuze beginselen.
Pas in de 18e, 19e eeuw werd de tarot gebruikt voor occulte doelen (om de waarheid achter zaken te onthullen) volgens de leer van een bepaalde groep.
In 1781 schreef  Antoine Court de Gébelin, een Zwitserse geestelijke en vrijmetselaar, dat tarot volgens de Egyptische woorden tar, "Koninklijk" en ro,  "weg" betekent. Tarot geeft je dus de "koninklijke weg" naar wijsheid!
 
Het Rider-Waite (Smith-tarot) deck
Etteilla (1738 – 1791) was de eerste die een speciaal voor divinatie bedoelde tarotspel ontwierp. Omdat hij ervan overtuigd was dat tarot gebaseerd was op het Egyptische Boek van Thoth, net zoals de Gébelin verkondigde, verwerkte hij in de kaarten thema's uit het Oude Egypte. Ze werden vooral in Engeland gebruikt.
De mysticus en academicus A.E. Waite (1857 – 1942) gaf kunstenares Pamela Coleman Smith (1878 - 1951) opdracht het Rider Waite deck, te maken. De genummerde kaarten, gebruikt in het Franse spel, werden door Pamela opgefleurd met afbeeldingen. Dit kaartendeck verscheen in 1909 en zit boordevol symboliek, geïnspireerd op de occultist Lévi. Ze zijn gemaakt volgens de leer van de school waar magie werd onderwezen, De Orde van de Golden Dawn. Deze school bestudeerde astrologie, magie en alchemie.

De betekenis van de kaarten
Het spel bestaat uit 78 kaarten, waarvan 22 kaarten bestaan uit de grote Arcana en de andere 56  uit de Kleine Arcana.
De grotere kaarten geven de meer belangrijke, grotere levensthema’s weer en vertellen hier wat over door de symboliek. Als zo’n kaart tijdens een legging valt, gaat het dus om iets belangrijks. Zo heb je de Keizer. De staf op deze kaart verbeeldt scheppingskracht. Het is een vaderfiguur, die ook met vaderlijke hand regeert. Het gaat om discipline en structuur. Hij straalt leiderschap en stabiliteit uit. De vier ramskoppen geven kracht aan.
Als deze kaart valt, heeft de vraagsteller bijvoorbeeld veel behoefte aan orde in haar of zijn leven. Het kan ook zijn, dat hij of zij met zo’n type (man) te maken heeft.

Andere Grote Arcana kaarten zijn bijvoorbeeld: De Keizerin (jaja, ook de vrouwelijke variant), de Zegewagen, en de Hogepriester of Hogepriesteres. Een hogepriester bewaart een geheim of hecht veel geloof aan een bepaalde religie of een leer van een bepaalde groep. Bij de Zegewagen ga je zelfstandig aan het werk of op weg en heb je zelf de touwtjes in handen!

De Kleine Arcana kaarten bestaan uit 4 soorten kaarten met een getal:
1) Staven, 2) Kelken, 3) Zwaarden en 4) de Pentakels. Staven staat bijv. voor actie, energie en gaat dus vaak over activiteiten. Afhankelijk van het nummer geeft het aan hoe ver het met die activiteit is of de aard ervan. De Kelken kaarten staan voor gevoelszaken en de zwaarden voor verstand, mentale zaken en de pentakels staan voor welstand, welzijn. Je kunt ze vergelijken met de symbolische taal van astrologie, met de watertekens (kelken), vuurtekens (staven), aardetekens (pentakels) en luchttekens (zwaarden).

Dit is de kaart Bekers 4. Een gevoelskaart dus. Er wordt jou of iemand anders iets aangeboden, maar je kunt het (nog niet) helemaal waarderen of is niet wat jij wenst.
 
Legpatronen
De kaarten geven dus per kaart een betekenis of omschrijving. Vaak worden de kaarten niet alleen gepakt, maar leg ik een patroon van meerdere kaarten. Hieronder kun je daar meer over lezen. 

De Relatie legging
Deze bestaat uit 7 kaarten, waar één kaart in het midden ligt, met aan weerszijden 3 kaarten. De linker drie geven op mentaal-, gevoels- en gedragsniveau aan, hoe de vraagsteller in de relatie staat. De rechter drie kaarten geven deze zaken aan voor de ander (die in relatie staat tot de vraagsteller). Hiermee wordt de relatie en achterliggende intenties duidelijk. Je krijgt antwoord op de vraag: "Hoe staat iemand tot mij en wat zijn de intenties van de ander naar mij toe?" Dit is nog maar één voorbeeld van een legpatroon (legging). Zoals je je kunt voorstellen zijn er nog veel meer leggingen mogelijk. Een voorbeeld is nog het Keltisch Kruis, waarbij alle ins en outs van een situatie aan bod komen, zoals hetgeen de oorzaak is van het probleem of vraag.
Of Hoe ziet de ander dit? De ander kan dan staan voor iemand die met jouw probleem te maken heeft en erbij betrokken is. Al pratende komen we hier vanzelf op uit.
 
Open houding geeft het beste advies
Ik merk wel, dat de kaarten graag spreken tot iemand met een open houding. Dit merk ik tijdens het (chat)consult. Als iemand oprecht zijn of haar vraag stelt, weet diegene vaak ook wat ik bedoel met een kaart die ik bespreek. Aan één woord of zin van de vraagsteller heb ik dan genoeg om het plaatje/verhaal compleet te maken. Vaak krijg ik zelf ook al door, waar het bij een kaart om gaat, vooral in combinatie met de andere kaarten in een legging. Maar dit werkt ook echt beter, bij een persoon die “open” is! 

Liefs,
Annette



Deel deze post op facebook:



Lees ook


Lees ook Wie of wat zijn wij eigenlijk?
Wie of wat zijn wij eigenlijk?
Er wordt heel wat over geschreven, over de vraag wie of wat zijn we eigenlijk.

Lees deze blog >

Lees ook Integriteit is een prachtig woord...
Integriteit is een prachtig woord...
Mijn zoektocht naar het werken op een integere manier heeft me langs heel veel paden geleid en uiteindelijk kwam ik voor mijn gevoel thuis.

Lees deze blog >

Lees ook Durf kwetsbaar te zijn
Durf kwetsbaar te zijn
‘Gaat het goed met je?’ wordt er vaak aan me gevraagd. Wat zeg ik als het nu niet goed met me gaat?

Lees deze blog >

Lees ook What we think - we become (Buddha)
What we think - we become (Buddha)
Hoe vul jij je leven in? Wat doe jij om jezelf weer op de rit te krijgen? Heb jij het idee dat je dit niet zelf in de hand hebt?

Lees deze blog >

Lees ook Tips voor een positief leven
Tips voor een positief leven
Wil jij tips om positief in het leven te gaan staan? Lees dan deze korte blog.

Lees deze blog >

Top