Onderzoek: taboe en schaamte over financiële zorgen

612 dagen geleden geplaatst 1 minuten leestijd
» Mediumchat blog » Onderzoek: taboe en schaamte over financiële zorgen


Maak jij je steeds meer zorgen over je financiële vrijheid? Dan ben je niet de enige! Door de aanhoudende inflatie zegt 36% van de Nederlanders zich meer zorgen te maken over zijn of haar financiën dan voorheen. Onderzoeksbureau Panel Inzicht heeft voor ons onderzoek gedaan naar de financiële zorgen onder Nederlanders.

In Nederland wordt niet makkelijk over geld gepraat. Ruim één op de drie (34%) vindt het vervelend om het over zijn of haar geldzaken te hebben. Ook is het salaris geen favoriet onderwerp. Zeven op de tien Nederlanders weet niet wat vrienden (ongeveer) verdienen. Van familie is het salaris iets meer bekend. 64% geeft aan te weten wat familie per maand op de rekening krijgt gestort. Opvallend is dat toch 45% van de respondenten denkt minder te verdienen dan zijn of haar directe omgeving.


 

Klachten vanwege financiële zorgen

Een minder koopkrachtige portemonnee betekent vaak meer financiële zorgen. De stijging van de vaste lasten zorgt bij veel Nederlanders voor vervelende klachten. De top-3 klachten vanwege financiële issues:
 
  1. Piekeren (41%)
  2. Prikkelbaar (24%)
  3. Slapeloosheid (24%)
 
 

Kosten splitten

Lekker uit eten met vrienden of even het terras op hoppen? Dezelfde avond nog een Tikkie sturen voor de gemaakte kosten? De helft van de Nederlanders zegt het makkelijk te vinden een betaalverzoek te sturen. Eén op de vijf respondenten zegt niet graag een betaalverzoek aan te maken om kosten te delen.


Discussie met partner

24% van de Nederlanders in een relatie geeft aan regelmatig een discussie te hebben over geldzaken met partner. Een iets kleiner percentage (21%) zegt het dan ook niet eens te zijn met het uitgavenpatroon van partner. Wel blijft een partner de favoriet als het gaat om het bespreken van geldzaken. Vier op de tien Nederlanders zegt vaak over geld te praten met zijn of haar partner.


 

Openheid over salaris op werk 

Ook van collega’s weten veel Nederlanders niet wat er elke maand binnenkomt. 68% van de respondenten uit het onderzoek zegt dan ook dat er meer openheid moet komen over salarissen. Onder andere in vacatureteksten en op de werkvloer. Daarnaast zegt 71% liever een leuke baan te hebben met een lager salaris, dan een baan die minder leuk is en die meer betaald. 


Het onderzoek is door Panel Inzicht uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders. De data is verzameld op basis van online veldwerk in opdracht van Mediumchat.nl.

 
 
 
 
 

inzichten en antwoorden image

Waar wacht je op?

Krijg inzichten en antwoorden

Gratis proberenKnop

58,653 reviews

58,653 reviews

Eerlijk open beter dan “ gewoon “ coach gesprek Direct , zinvol , empatisch , inzichten Ivy
22 May 2024

58,653 reviews

58,653 reviews

footer.top