Holadiejee, mijn kind is HSP

2647 dagen geleden geplaatst 5 minuten leestijd
» Mediumchat blog » Holadiejee, mijn kind is HSP

Een HSP/HSS kind, hoe ga je ermee om?

Gefeliciteerd, je hebt een prachtige zoon of dochter. Je komt erachter dat je kindje sneller of langer huilt dan gemiddeld. Je bent nu al doodmoe en de randjes van je roze wolk beginnen al wat te vervagen.

Wanneer je kindje geboren wordt krijg je er helaas geen handleiding bij, en zeker wanneer je te maken krijgt met een hsp/hss kind, kan het ertoe leiden dat je er behoorlijk op klemloopt.

Wat is HSP/HSS? 

Het komt er op neer dat je een hooggevoelig kind in huis hebt. HSP = Hoogsensitief of Hooggevoelig. HSS = Highly Sensation Seeker (vaak sensatie zoekend). Deze kinderen zullen altijd op zoek zijn naar wat ze aan willen versus wat ze aan kunnen. Met andere woorden; schommelen tussen onderprikkeling (verveling of frustratie, het kind kan meer dan de motoriek toelaat en dat werkt beperkend) en overprikkeling (hyper, driftig, ongeduldig en/of angstig). Wanneer je zo'n pretpakketje in huis hebt kan dat behoorlijk veel energie van je vergen en dat valt niet altijd mee.

Iedereen wil het liefst zoveel mogelijk harmonie. 

Dit kun je bij onderstaand voorbeeld alleen maar bereiken als je ontzettend let op het aangeven van grenzen. Of je het nu leuk vindt of niet, je zult als ouder heel veel duidelijkheid en structuur moeten aanbieden. Luister naar je kind maar ga er niet steeds mee in discussie. Creëer momenten van veiligheid en rust. Wat ik vaak tegenkom is dat mama te graag vriendinnetjes wil zijn met haar kind en dan gaat het mis... Een ding mag duidelijk zijn, je zult een duidelijke rolverdeling moeten gaan neerzetten en dat houdt in: Jij bent de moeder en zij is het kind, dat is vanaf de geboorte nu eenmaal zo bepaald en daar zal jij je als moeder aan moeten houden. Het is echt niet altijd leuk voor jou als ouder maar het is jouw taak om hier heel erg consequent mee om te gaan. Wanneer je verslapt of spontane acties neerzet, wordt dit vaak direct afgestraft. Wanneer je jouw kind over de grens van moeheid heen laat gaan betaal je daar een prijs voor en heb je een onhandelbaar kind in huis. Regel nummer EEN: Je bent mama, en mama is geen vriendinnetje. Dat kan later misschien als je kinderen ouder zijn maar zeer zeker niet als je kind nog erg jong is.

Praktijkvoorbeeld:
Medea is nog maar klein en ze is supergevoelig... Ze was altijd vrolijk, een pittig en gezellig kind, lekker actief en ze wilde helemaal niets missen, vooral haar mama niet. Daar waar het eerst altijd leuk en gezellig was, is er nu constant strijd. Om werkelijk alles. Haar mama is haar anker maar wordt er doodmoe van om altijd politieagentje te spelen en loopt inmiddels op haar tandvlees. Medea is een hsp/hss kindje in de overtreffende trap. Ze is slim, altijd op zoek naar een uitdaging en ze pikt allerlei gevoelens en emoties van anderen op. Helaas is ze nog veel te klein om het verschil te kunnen maken tussen de emoties van zichzelf of wat van de ander is, daar lopen zelfs volwassen hsp nog op stuk. Daar waar ze eerst vrolijk was, krijgt ze nu regelmatig driftbuien want ze is gefrustreerd en oververmoeid maar ze kan het niet vertellen. Slapen wordt een drama, ze is erg onrustig en wordt 's nachts steeds wakker. Het kindje wat eerst zo vrolijk was, is inmiddels getransformeerd in een klein monstertje wat alleen maar energie vreet. Mama trekt het niet meer, ze is oververmoeid omdat ze zelf ook niet goed kan uitrusten. Een vicieuze cirkel van irritatie is geboren. Mama zit inmiddels zelf ook niet meer goed in haar vel vanwege haar moeheid en ze wil professionele hulp inschakelen.

Wat hier aan de hand is, kan ook een kant van het hsp kind zijn.

We hadden vroeger in de jaren 50 van de vorige eeuw een stelregel voor kinderen en deze werden de 3 R's genoemd: Reinheid, Rust en Regelmaat en dat is precies wat dit soort kindjes nodig hebben.
Een hsp/hss kindje heeft veel meer duidelijkheid en structuur nodig dan het gemiddelde kind, zeker wanneer dat kind 'gezegend' is met een bovengemiddelde intelligentie. EQ (Emotionele intelligentie) en IQ (rationele/verstand intelligentie) gaan niet altijd samen in een klein lijfje. Helaas kan dit leiden tot behoorlijke conflicten, zowel in het kindje als in de wereld om haar heen. Uiteindelijk is er maar een oplossing voor, en dat is: heel veel duidelijkheid en structuur aanbieden. Het inbouwen van rustpunten is een must. Mocht je kindje toch driftig worden? Word niet boos, ga er op dat moment alsjeblief niet mee in gesprek (het gooit alleen nog maar meer olie op het vuur), maar stel heel erg duidelijk je grenzen. Het is totaal zinloos om met een driftig kind in gesprek te gaan want ze pakt het toch niet op.

Je kind vraagt (lees schreeuwt) om duidelijkheid en structuur.

Zorg ervoor dat er een vaste plaats in huis is waar ze driftig mag zijn (de stoom moet zo af en toe uit de ketel kunnen), zet haar daar neer, zeg dat ze daar moet blijven en zet haar op die plek terug wanneer ze er vanaf komt. Geef deze boodschap een keer, en wanneer ze wegloopt, zet haar dan zonder woorden op dezelfde plek terug. Wees kort, strak en duidelijk maar ga niet in discussie. Als de driftbui voorbij is, kan je je kind een knuffel geven en zorg ervoor dat je dit niet in boosheid doet. Leer het om te tellen wanneer je boos bent, want boos tegen boos creëert verliezers. Altijd...
Deze manier van ouderschap zal in het begin heel veel van je vergen (zeer zeker als je zelf ook hsp bent). Hou vol! Ik kan me voorstellen dat dit niet gemakkelijk voor je is, je bent liever niet al te streng en je wilt het graag gezellig. Begrijpelijk, maar ik hoop dat je inziet dat de gezelligheid pas kan komen wanneer de basis in orde is.

Wederom, de grootste misvatting van hoogsensitieve moeders is, is dat er vaak veel teveel ruimte is voor discussie en veel te weinig ruimte voor duidelijkheid en structuur. Ik ben het met je eens; het is niet leuk om politie-agentje te spelen, en zeker niet wanneer het over je eigen kind gaat. Maar... Realiseer je dat je MOEDER bent, ga duidelijke grenzen stellen en je zult zien dat het zal zijn vruchten gaat afwerpen. Voor jou als mama heb ik ook een advies; zorg ervoor dat jij jezelf zo af en toe kan opladen. Probeer alle ja-maars die nu in je opkomen te skippen, en zorg ervoor dat je minimaal een avond per week kan vrijmaken voor jezelf. Zorg goed voor jezelf, zodat jij goed voor je kind kan zorgen want als jouw emmer vol is, kan er geen enkele druppel meer bij en loop je over en loop je het gevaar roofbouw op je lichaam te plegen.

Het maken van een picto-bord is een goed plan.

Ze zijn te koop, maar is het niet veel leuker om er samen met je kind zelf één te maken? Knip en plak op een groot vel de globale indeling van de dag. Zo raken zowel jij als je kind de structuur niet kwijt. Je kind weet precies waar ze aan toe is, en mama zal het hierdoor een stuk rustiger krijgen.

Voor meer info of handvatten:

Liefs Yve 

P.s. Wil je dit stuk delen? Geweldig, het kan me niet vaak genoeg gelezen worden
P.p.s Oh ja, hsp/hss kinderen zijn natuurlijk hartstikke leuk, als je eenmaal weet hoe je er als ouders mee om moet gaan! :)
 

inzichten en antwoorden image

Waar wacht je op?

Krijg inzichten en antwoorden

Gratis proberenKnop

57,888 reviews

57,888 reviews

Nicky altijd leuk om mee te chatten. Eerlijk en positief!! Margreth
24 Apr 2024

57,888 reviews

57,888 reviews

footer.top