Waarom ben ik toch zo moe?

» Mediumchat blog » Waarom ben ik toch zo moe?
Waarom ben ik toch zo moe? Je hoort het bijna dagelijks: mensen die zeggen dat ze zo moe zijn. Over de medische kant kan ik natuurlijk niets zeggen of oordelen, laat staan een diagnose stellen. Wel weet ik dat er verschillende oorzaken zijn van vermoeidheid, die niet meteen medisch zijn.

Ik heb jaren geleden een burn-out gehad. Lang heb ik erover gedaan mezelf weer een beetje de oude te voelen. Maanden wilde ik niks, kon ik ook niks. Bij alles waar ik energie voor nodig had, huilde ik de boel bij elkaar. Geen leuke tijd, maar ik heb er wel veel van geleerd. Nog steeds heb ik niet meer de energie die ik van tevoren had, maar ik realiseer me ook dat dat geen gezonde situatie was, en ik wil er ook niet terug naar toe.

Ik spreek dus uit ervaring, dat altijd moe zijn een enorme wissel op je leven drukt. Het leven is altijd keuzes maken, maar je wordt wel erg met je neus op de feiten gedrukt, als je wel wil, maar gewoon niet kan: té moe. Wat moeten andere mensen er wel niet van denken. Oude en zieke mensen, die mogen moe zijn, maar ik toch niet. Dat is tenminste wat bij mij regelmatig door mijn hoofd spookt.

Waar we vaak niet bij stil staan, is dat verschillende situaties in ons leven ons heel veel energie kosten. De kunst is juist de dingen te doen, waar je energie van krijgt. En dat lukt niet altijd, want we moeten en willen zoveel. Er zijn ook gewoon wel eens situaties waar je niet onderuit kunt. Soms moet je bijvoorbeeld op bezoek bij familie, waarvan je weet dat je naderhand uitgeput bent. Of je kunt het niet maken niet naar dat ene feestje te gaan.
Ben je wel eens bij iemand op bezoek geweest, dat je naderhand doodop bent? Waarschijnlijk heeft deze persoon alle energie uit je gezogen. Dit is heel vervelend, maar als je je hiervan bewust bent, dan is er ook iets tegen te doen.

Als je constant bezig bent met andere tevreden stellen, kan dit ook een hoop energie kosten. Je loopt jezelf voorbij. Jij kunt alles aan voor de buitenwereld. Maar eigenlijk wil je het niet meer, je bent gewoon moe en aan het eind van je Latijn.
Vervolgens stroomt je energie niet mee door je lichaam. Je hebt je afgesloten voor je eigen gevoel en je wil niet voelen hoe moe je eigenlijk bent. Je bent constant alle ballen omhoog aan het houden. Zorgen dat iedereen tevreden is, de was gedaan, je werk op orde, kinderen weer op tijd op school, eten gekookt en het huishouden gedaan. Maar waar is je eigen tijd gebleven? Wanneer kom je aan jezelf toe?

In deze tijd, waar iedereen op de sneltrein van het leven zit en er bijna niet meer af komt, lopen we massaal onszelf voorbij. We willen zoveel en denken ook dat we zoveel moeten. Wanneer gun jij het jezelf om even van die trein te stappen? Gun jij jezelf een moment van rust? Even een keer niet zorgen voor de ander, maar voor jezelf?

Hoe voorkom je dan dat vermoeide gevoel en hoe ga je daarmee om? Ten eerste kun je ervoor kiezen meer dingen te doen waar je juist energie van krijgt en minder wat je energie kost. Als er dingen zijn waar je juist erg moe van wordt, zoals een bezoekje waar je niet onderuit kunt, sluit je dan gedeeltelijk af voor de energieën van de ander. Goed aarden is ook erg belangrijk, zodat je energie mag blijven stromen.

Zeker als je vermoeidheid dagelijks terug komt, is het belangrijk de juiste keuzes te maken. En dat valt zeker niet altijd mee. Ook ik stoot na acht jaar nog steeds regelmatig mijn neus, door weer over mijn grenzen te gaan en teveel mee willen doen met leuke dingen. Hoewel het gelukkig steeds minder wordt, overkomt het mij ook nog steeds regelmatig. Het blijft een leerproces, elke dag weer.

Toch ben ik dankbaar voor deze levensles. Het heeft mij geleerd meer te genieten van het leven en meer te leven in het hier en nu.
Ik probeer er altijd iets positiefs uit te halen, dat geeft je namelijk energie.

Ik help je graag met het vinden van je balans. Een balans tussen willen, kunnen en moeten.

Lieve groet
FannekeDeel deze post op facebook:Lees ook


Lees ook Wees wie je wilt zijn in je relatie!
Wees wie je wilt zijn in je relatie!
We willen heel vaak de liefde voor de ander behouden, de passie, het verlangen.. Ik vraag me dan heel vaak af, ten koste van wat?

Lees deze blog >

Lees ook Communiceren in je relatie
Communiceren in je relatie
Verreweg de meeste problemen in relaties komen voort uit elkaar niet begrijpen. Wat is dat toch?

Lees deze blog >

Lees ook Persoonlijke thema's in relaties
Persoonlijke thema's in relaties
In relaties worden we gespiegeld aan elkaar, uitgedaagd en kunnen we ook leren van elkaar. Het is de bedoeling dat je de uitdaging aangaat!

Lees deze blog >

Lees ook De invloed van kleuren
De invloed van kleuren
Heb je er weleens bij stilgestaan dat kleuren een bepaalde invloed op je kunnen hebben?

Lees deze blog >

Lees ook Als je iets wilt veranderen in je leven
Als je iets wilt veranderen in je leven
Je kunt niet iets zoeken waar je naar verlangt in anderen, wanneer je dit niet eerst voor jezelf hebt gevonden!

Lees deze blog >

Top