Hoe geef je een compliment?

» Mediumchat blog » Hoe geef je een compliment?
Hoe geef je een compliment? Een compliment geven
Ik zou de proef op de som willen nemen om eens complimenten uit te delen. Het heeft te maken met positief zijn, als je een ander oprecht een complimentje kunt geven. Als je zelf positief bent ingesteld en dus goed over jezelf denkt, dan heb je ook oog voor mooie dingen om je heen. En daar sta je dan bij stil door een compliment te geven. Je geeft aandacht aan het positieve bij de ander. Je kent het wel: “Wat heb je een mooi blouse aan”, “Jij hebt en mooie lach”, is ook een mooie. Zou het niet wat zeggen over degene die het compliment uitdeelt?

Ze zeggen wel eens, dat alles wat jou opvalt aan een ander, iets over jezelf zegt. In feite sta je dus negatief in het leven, als je negatieve kritiek (het tegenovergestelde van een compliment) op iemand hebt. Ik heb het over kritiek waar iemand niks mee kan en waardoor hij of zij in een hoek gedrukt wordt. Het gaat om een oordeel of roddel over iemand. Je focust je dus op het negatieve, iets dat jou schijnbaar triggert. Je vindt hetgeen je veroordeelt in een ander, eigenlijk niet zo leuk aan jezelf. Zit je dan wel goed in je vel? Met opbouwende kritiek kan iemand wat. Het verschil met oordelen is, dat opbouwende kritiek vergezeld gaat van een tip of advies, die goedbedoeld en met liefde wordt gegeven. Een Bijbels gezegde luidt: "En wat ziet gij den splinter, die in het oog uws broeders is, maar den balk, die in uw oog is, merkt gij niet?" (Matteüs 7:3-5). 

Als iemand (negatief) oordeelt over jou: 
Bedenk dan: Heb ik hier werkelijk last van? Of kun kan ik hier ook boven staan? Er is bijvoorbeeld een kritisch persoon die jou de les leest. Laat je niet de les lezen! Dat is makkelijk gezegd, hè? Zou het kunnen dat je het gedrag van die persoon herkent en het verafschuwt? Als je zèlf misschien een beetje kritisch naar anderen bent, dan is die kans groot dat dit gedrag je iets doet. Of je hebt te maken gehad met kritische ouder(s) en bent er allergische voor geworden. Neem je op zo’n moment je subiel voor om zelf niet zo kritisch te zijn en wees blij met dat inzicht. Dus denk bij jezelf: Ik ben blij met mezelf, dat ik ervoor kies om zelf niet kritisch te zijn. Dan stel je je zelf eigenlijk al boven het onprettige gevoel wat die ander in jou naar boven haalt. Je zult zien, dat deze gedachte gelijk een verandering teweegbrengt bij jezelf en die andere kritische persoon. De onrust is weg. 

Complimenten, complimenteren…
Ik hoorde laatst, dat je gelukkiger wordt van het geven dan het ontvangen ervan. Kun je je daar iets bij voorstellen? Je herkent jezelf dus bij de ander en staat hier bewust bij stil, als je zelf een compliment geeft. Dit is het positief tegenovergestelde van het bovenstaande over oordelen. 
Als een ander jou een complimentje geeft, is het de vraag hoe het bij je binnenkomt. Hierbij geldt hetzelfde als met een compliment geven: het is maar net hoe je ingesteld bent over jezelf. Is dit positief en heb je rust en vertrouwen in jezelf? Kun je herkennen wat de ander van jou of iets van jou vindt? Ben je blij met jezelf? Dan is dat positief en wordt jouw positieve idee over jezelf bevestigd. Anders geloof je het niet en sta je het dus niet toe om het compliment in ontvangst te nemen. Dat is fijn om te merken. Als je het niet echt gelooft, dan komt het niet binnen. Je kunt beleefd de uitdeler van het compliment bedanken, maar het heeft geen effect op je. Dat is jammer.

Daarom? Hoe kan ik goed met complimenten omgaan?
Voel je goed over jezelf. Kijk naar je ogen in de spiegel of naar je mond of naar je totaalplaatje en neem je voor om dat zó te waarderen! Zeg elke dag dat je jezelf lief of leuk vindt. Of google naar positieve affirmaties op internet. Wees bezig met bemoedigende woorden richting jezelf. Hoe dan ook. Je wordt er aantrekkelijker van. En je geniet van de interactie met anderen, die hier positief op reageren.
Je maakt een betere wereld om je heen, door te complimenteren: mensen voelen zich bevestigd in hun positivisme. (als ze daar voor open staan en als dat niet zo is, dan komt dat besef hopelijk later). Net als jij. We duwen elkaar en onszelf er de goede kant mee op. Als jij je positief voelt over jezelf, geef je jezelf de ruimte en heb je vertrouwen en waardering voor jezelf en jouw keuzes. Hier begint alles mee. Er komt meer aandacht voor dingen waar jij jezelf gelukkig bij voelt. Hierdoor herken je het bij een ander, die je dan een compliment kunt geven. Het nut is, dat we het geluk van de ander herkennen in onszelf. We weten door de ander wat ons zelf gelukkig maakt en kunnen hierdoor ook geïnspireerd raken. 

Liefs,
AnnetteDeel deze post op facebook:Lees ook


Lees ook Rouwen om je huisdier
Rouwen om je huisdier
Veel mensen met huisdieren begrijpen dat een hond een onderdeel van een gezin is.

Lees deze blog >

Lees ook Supertips voor eigenwaarde
Supertips voor eigenwaarde
Tips voor eigenwaarde. Waard, waarde, en wat vind ik mezelf waard?

Lees deze blog >

Lees ook Oh, ik ben toch zo onzeker...
Oh, ik ben toch zo onzeker...
Je bent onzeker omdat je op een bepaald punt in je leven geen controle over de situatie hebt.

Lees deze blog >

Lees ook Ja maar, IK...
Ja maar, IK...
Er komen nogal wat gesprekken voorbij op een dag, wat me de laatste tijd met name bij heel erg gevoelige mensen opvalt is het zinnetje: 'Ik'

Lees deze blog >

Lees ook Een goed gevuld kopje koffie...
Een goed gevuld kopje koffie...
Misschien heb je wel eens het verhaal gehoord over het zuurstofmasker in het vliegtuig.

Lees deze blog >

Top