Indigo, Nieuwetijdskind, ADHD... Wat is hooggevoeligheid?

HSP, hooggevoeligheid, indigokinderen, nieuwetijdskinderen, ADHD allerlei termen vliegen je tegenwoordig om je oren. Door de termen zie je het bos niet meer. Wat is nu wat en hoe kan je er mee omgaan? Mijn doel is dat in dit artikel te verhelderen, als ervaringsdeskundige probeer ik een duidelijk beeld te geven wat de termen betekenen niet alleen in naam maar ook wat het betekent voor jou. Ik ga de verschillen en overeenkomsten tussen de vier bespreken, de kenmerken uitleggen en wat tips en trucs om met deze bijzondere eigenschappen om te kunnen gaan.


Terminologie

Om eerlijk te zijn vind ik al die termen maar verwarrend, voor elke term staan er nog drie andere klaar, zo wordt het natuurlijk wel erg moeilijk om alles helder op een rijtje te krijgen. Laat ik beginnen met HSP of te wel hooggevoeligheid. HSP staat voor high sensitive person in het Nederlands vertaald als hooggevoeligheid. Deze term staat voor iemand (kind of volwassenen) die zoals het woord al zegt veel voelt, meer dan de gemiddelde mens. Zij merken subtiele signalen, nuances en details die aan vele andere voorbij gaan. Denk bijvoorbeeld aan het opmerken van een negatieve sfeer in een ruimte terwijl iedereen blij en vrolijk lijkt , het aanvoelen dat iemand niet eerlijk is of diep geroerd raken door een muziekstuk.

Indigokinderen of nieuwetijdskinderen zijn twee termen voor hetzelfde. Er zijn ook nog wat andere namen in omloop zoals kristalkinderen of sterrenkinderen maar deze gaan allemaal over de zelfde kerneigenschap.

De term indigo- en nieuwetijdskind staat voor een kind of volwassene met (veel) dezelfde kenmerken heeft als een HSP’er maar heeft ook een spirituele kant. Dit klinkt nogal vaag maar dit wil eigenlijk zeggen dat een indigo- en nieuwetijdskind spiritueel onderlegt zijn. Ze zijn hoogst intuïtief, hebben een soort oude wijsheid, groot empathisch gevoel en hebben een sterke aanleg voor paranormale vermogens zoals bijv. heldervoelendheid.

Indigo- en nieuwtijdskinderen(of volwassenen) hebben een hoger doel in dit leven; Denk dan bijvoorbeeld aan werk of projecten waarbij je andere wilt helpen, voor andere wilt zorgen of dingen beter maken zoals het beschermen van de natuur.
 

Een indigo of nieuwetijdskind is per definitie hooggevoelig.
Een hooggevoelige is niet per definitie een indigokind.


Dan nu de laatste term; ADHD.

Nu vraag je misschien jezelf af waarom in dit artikel ook een daadwerkelijke ‘stoornis’ staat. Dit komt omdat tegenwoordig veel kinderen en volwassenen het stempel ADHD (of ADD) of een autistsche stoornis krijgen. Echter HSP’ers en Indigokinderen hebben veel kenmerken van de stoornis ADHD maar hebben dat dus niet per definitie.

ADHD staat voor attention deficit hyperactivity disorder wat eigenlijk neerkomt op een concentratie en hyperactiviteits probleem.

Ik zelf ben gediagnosticeerd met ADHD maar heb dat nooit echt als onoverkoombaar feit geaccepteerd. Dat de artsen (en andere) dat dan vonden ach ja dan was dat zo, ik ben zelf verder gegaan op mijn eigen manier en heb er geen probleem van gemaakt. Nu jaren later voel ik steeds meer dat de diagnose ADHD vooral komt door dat ik een nieuwetijdskind ben. Ik wil graag met jullie mijn ervaring delen en het belang uitdragen van luisteren naar je kind, jezelf of je partner voor dat je de hele circus in gaat die je uiteindelijk alleen maar een labeltje op plakt.Wat is HSP?

De term heb ik al uitgelegd maar wat houdt HSP dan precies in? HSP is een eigenschap die te maken heeft met het zenuwstelsel, de hersenen en de zintuigen. Er wordt geschat dat ongeveer 20% van de bevolking hooggevoelig is. Iemand met HSP is dus meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en verwerkt deze ook anders. Bij een HSP’er worden de prikkels uitgebreider en intensiever ontvangen en verwerkt. Het gaat om prikkels en indrukken die vanuit de buitenwereld binnenkomen e/of om informatie die uit je zelf komt; denk hierbij aan gedachtes, gevoelens of vanuit je eigen lichaam. Waar iemand alleen maar de geur van appeltaart ruikt, ruikt een HSP’er de appel, suiker, taartdeeg, kaneel, vleugje vanille etc.

Je kunt het opvangen en verwerken van de prikkels vergelijken met een politieagent in je hoofd die bij niet HSP’ers netjes en goed gecoördineerd de prikkels de goede richting in wijst. Bij een HSP is die politieagent niet echt topfit en laat alles door naar het belangrijke prikkel-vakje. Hierdoor raakt een HSP’er snel overprikkeld en vermoeid.

Voorbeeld:
Stel je loopt door de stad en kletst met je vriendin. Bij niet HSP’ers zullen de de prikkels die tot het ‘belangrijk-vakje’ horen beperkt zijn, namelijk de vriendin die praat, haar energie (gevoel), de stoep waarop je loopt zodat je niet valt en eventueel verkeer achter je zo dat je daar voor gewaarschuwd bent.

 


Figuur 1: Niet HSP'ers prikkelverwerking

Echter bij een HSP’ers zal dit een heel ander plaatje zijn. Gezien de politieagent alles maar door laat naar het ‘belangrijk-vakje’ krijgt een HSP’ers een enorme overdaad aan prikkels!
 


Figuur 2: HSP’er prikkelverwerking

Zoals je kan begrijpen kost dit enorm veel energie om te verwerken! Wat andere mensen normaal vinden zoals een dagje stad kan voor een HSP’er snel te veel zijn en kunnen ze letterlijk overprikkeld raken.


Twee type HSP?

Er zijn eigenlijk twee soorten HSP; de ‘rustzoekers’ en de ‘sensatiezoekers’. Een HSP-rustzoeker is vaak een introvert persoon die vooral de rust op zoekt. Dit type HSP’er is vaak teruggetrokken en kan soms verlegen overkomen. Rustzoekende HSP’ers zullen proberen een overzichtelijk, georganiseerd leven te leiden, zo min mogelijk drukte en impulsiviteit. Sociale gebeurtenissen zijn een opgave voor een rustzoekende HSP’er, liever hebben zijn een ontspannen 1-op-1 gesprek.

Een HSP-sensatiezoeker is juist een type dat snel verveeld is en uitdaging zoekt. Dit type is vaak extravert, impulsief en zoekt de uitdaging in de dingen die hij/zij doet. HSP-sensatiezoekers zijn aan de ene kant snel verveeld en op zoek naar nieuwe uitdagingen maar aan de andere kant raken ze snel overbelast. Het is net alsof je met een voet op het gas staat en de andere op de rem. Door dat dit type snel overprikkelt raakt hebben deze mensen regelmatig behoefte aan ‘even-helemaal-niks’, even rust en weer op energie komen. Dit kan best verwarrend voor jezelf of mensen in je omgeving zijn, de ene keer super snel vooruit; de andere keer rustig aan.

Veel HSP’ers hebben een beetje van beide. Het is niet zo dat als je een rustzoeker bent je dus nooit impulsief kan zijn. Het is meer een leidraad voor je zelf zodat je meer inzicht krijgt in wat je nodig hebt om in balans te komen.


Kernmerken HSP

Hier zal ik een paar van de belangrijkste kenmerken noemen die bij HSP horen. 

 • Nemen intenser, gedetailleerder prikkels waar.
 • Hebben moeite de prikkels te verwerken. Omdat alle prikkels tegelijk binnenkomen kost het veel energie om deze te verwerken.
 • Zijn erg intuïtief; ze voelen onmiddellijk als er iets mis is. Stemmingen en sferen voelen ze feilloos aan.
 • Diep, intens en rijke fantasie; denken diep na over het leven en kunnen zich helemaal terug trekken in die fantasiewereld.
 • Zijn erg creatief en doen daar graag wat mee. Vaak denken ze ook erg buiten het bekende kader.
 • Volgen hun geweten en hun hart.
 • Kunnen (meer dan gemiddeld) diep geroerd worden door natuur, kunst of muziek.
 • Emoties worden intenser ervaren. Zowel die van zichzelf als die van anderen. Is een HSP’er verdrietig om iets dan kan het voor de persoon zelf echt voelen alsof de wereld vergaat! Terwijl het eigenlijk een triviaal dingetje is zoals de schoenen die je wilde kopen waren uitverkocht.
 • Zijn vaak perfectionistisch.
 • Ze vinden het moeilijk bekeken, gemeten of geëvalueerd te worden. Ze functioneren dan niet voor de volle 100%.
 • Vaak erg zorgzaam voor anderen waarbij ze zichzelf snel wegcijferen.
 • Groot empathisch vermogen; kunnen zich echt aangedaan voelen voor mensen die ze niet eens kennen.
 • HSP’ers willen vaak dingen alleen doen, liever een leidinggevende functie of zelfstandig dan in team verband.
 • HSP’ers kunnen vaak snel associëren en nieuwe ideeën bedenken.
 • Waarom? Waarom? HSP’ers willen vaak dingen tot op de bodem uitzoeken. Vragen vaak waarom ook al lijkt het voor andere logisch zoals bijv. 1+1 is 2; waarom?
 • Vaak zijn ze echt goed met dieren. Ze zullen een relatie met een huisdier vaak ook zien als deel van de familie ipv huisdier met baasje.
 • Ze zijn veelal hoogbegaafd 


HSP een hype?

De laatste jaren komt HSP of hooggevoeligheid steeds meer in het nieuws. Iedereen lijkt ineens een kind te hebben met HSP. Door het nieuws lijkt het daardoor soms een beetje op een hype echter het is logisch dat er steeds meer mensen HSP lijken te hebben. Waarschijnlijk worden er nu net zoveel HSP geboren als zeg 20 jaar terug echter de hele maatschappij is nu gebouw op sneller, sneller, meer en meer. Overal zijn veel mensen, hoge druk op studie en werk, veel reclames, over geluide en drukte, smartphones, tablets en een ongekende hoeveelheid prikkels op het internet. Het gevolg is dat meer mensen actief zullen merken dat er ‘ergens’ last van hebben. Door het internet is het heel makkelijk geworden veel kennis te delen dus ook informatie over HSP. Hierdoor zullen mensen in deze tijd sneller de verbinding leggen met hun gevoel van ‘anders-zijn’ en het begrip HSP.


Wat is indigo/nieuwetijdskind

Zoals ik bij de terminologie uitgelegd hebt is het verschil tussen HSP en Indigo/nieuwetijdskind dat bij Indigo/nieuwetijdskind er spirituele/paranormale begaafdheid is. Vanaf hier zal ik het verkorten tot Nieuwetijds om het makkelijk leesbaar te houden maar weet dat de term indigokinderen (of volwassenen) om het zelfde gaat als nieuwetijds.

Nieuwetijds personen, want het gaat niet alleen maar om kinderen maar ook over volwassenen, zijn altijd hooggevoelig en zal dus ook net als een HSP’er de indrukken en prikkels intensiever en uitgebreider ervaren. Maar daarnaast heeft een Nieuwetijds persoon ook een sterke verbinding met de kosmos, de energetische wereld. Ze hebben een dieper, spiritueel bewustzijn met een duidelijk gevoel van ‘anders’ zijn en anders zien/ervaren.

Nieuwetijds personen zien de wereld anders dan ‘gewone’ mensen. Ze zien vaak de verbinding die alle mensen met elkaar delen, de energie, de eenheid. Een nieuwetijds persoon is veel al paranormaal begaafd, hierbij moet je dan denken aan heldervoelend, helderziend, medium etc. Ze zullen al vanaf kinds af aan (onbewust) bezig zijn hun bewustzijn, hun paranormale gave te vergroten. Veel Nieuwetijds personen weten vaak niet eens dat wat zij doen uniek, bijzonder en krachtig is; zij ervaren het als normaal ondanks dat ze wel voelen dat ze ‘anders’ zijn dan ander kunnen ze daar vaak de vinger niet op leggen. Denk maar na; als jij gewoon een ommetje maakt dan en je loopt gewoon zoals altijd dan ga je jezelf toch ook niet afvragen of de manier waarop je, je voet neerzet anders is? Nee je doet het altijd zo en voor jou voelt het goed dus heb je geen reden om dit te gaan onderzoeken.

Een belangrijk kenmerk van een Nieuwetijds persoon is dat ze duidelijk een doel hebben, een missie in hun leven. Dit gevoel van een doel hebben kan op verschillende manieren ervaren worden. Je kan het gevoel hebben hier met een reden te zijn, dat je echt een doel hebt. Maar ook het gevoel dat je jezelf verder wilt ontwikkelen of gewoon een algemeen gevoel van ontevredenheid, het gevoel dat je iets mist.

Vaak hebben Nieuwetijds personen ook (net als HSP’ers) kenmerken van ADHD maar ook veel voorkomend is bijv. dyslexie, dyscalculie en allergieën.


Kenmerken indigo

Alle kenmerken die horen bij een HSP’er passen ook bij een Nieuwetijds persoon. Ik zal hier nog een aantal kenmerken noemen die specefiek voor een Nieuwetijds persoon zijn.

 • Reageren sterk vanuit een rechtvaardigheidsgevoel en eerlijkheid.
 • Willen graag leven volgens hun hart, hun gevoel voor rechtvaardigheid en ethiek.
 • Vinden het moeilijk om leiding/autoriteit te accepteren van mensen bij wie ze intuïtief voelen dat ze niet oprecht of eerlijk zijn.
 • Hebben vaak moeite met tijd; op tijd komen is vaak moeilijk en hebben moeite met tijdsbesef. Denken dat ze ergens pas 10 min zijn waar in werkelijkheid ze al ruim 2 uur daar zijn.
 • Huilde vaak erg veel als baby
 • Zijn als kind wijs voor hun leeftijd. Doen wijze uitspraken die niet passen bij hun jonge leeftijd.
 • Vaak zijn ze druk en worden ook regelmatige gediagnostiseerd met ADHD
 • Ze hebben vaak verschil in ontwikkelsnelheid tussen taal en rekenvaardigheden, motorische en intellectuele en sociale vaardigheden.
 • Vonden(vinden) het als kind moeilijk als ze niet goed begrepen worden of niet als gelijke behandel worden.
 • Hebben sterke paranormale vermogens waar ze ook actief (vaak onbewust) wat mee doen.Wat is ADHD?

Over ADHD kan ik wel een heel boekwerk schrijven maar ik ga het kort en krachtig houden in dit artikel. ADHD is dus een concentratie en hyperactiviteits probleem. Dit betekent kort weg dat er een overmatige bewegingsdrang is, een verminderd concentratievermogen en impulsief (ondoordacht) handelen. Dit komt onder andere door dat in de hersenen de stof dopamine, een stofje dat zorgt dat de prikkels goed doorgegeven en verwerkt word in de hersenen. Bij ADHD’ers is er te weinig dopamine en dan krijg je het zelfde effect als bij een HSP’er waarbij de politie agent dus alle prikkels maar doorlaat.


De verschillen en overeenkomsten tussen HSP, Nieuwetijds en ADHD

Een van de duidelijkere verschillen is dat als een HSP’ er (en nieuwetijds) in een rustige prikkelarme ruimte, met kalme energie zit hij/zij na verloop van tijd vanzelf rustig word. Zet een ADHD’er in een zelfde rustige prikkelarme ruimte met kalme energie en hij/zij wordt daar niet rustig van. Zijn/haar gedrag zal onrustig, bewegingsvol en druk blijven. Een grote overeenkomst is dat HSP’ers en Nieuwetijds personen vaak door de enorme hoeveelheid aan prikkels ook erg druk zijn. Van hot naar her springen in hun verhalen of gedachtes. Doordat er zoveel binnenkomt van externe en interne prikkels en bij Nieuwetijds personen ook nog uit de spirituele wereld werkt je lichaam continu op 400% en daar wordt je druk en chaotisch van. Daarnaast komen veel kenmerken van HSP overeen met de criteria voor ADHD. Het een sluit de ander niet uit, het hebben van HSP maakt niet dat je geen ADHD kan hebben, allebei kan natuurlijk ook.


Een diagnose?

Laat ik beginnen met de zeggen dat ik zeker niet tegen ADD ben of het gebruik van ritalin. Ritalin is een bekend geneesmiddel wat bij ADHD’ers helpt om rustiger en overzichtelijker te worden. Ik ben niet tegen deze medicijnen of andere vormen van medische hulp bij ADHD. Sterker nog ik ben van mening dat als ritalin jou helpt te zijn wie je wilt zijn, de persoon te zijn waarbij je je goed voelt neem het dan vooral. Echter ik zelf de ervaring met een ADHD diagnose waar ik nu jaren later mijn vraagtekens bij zet. Zelf ik heb ik gekozen oom nooit ritalin te gebruiken omdat ik prima kan functioneren zonder. Er word steeds meer bekend word op HSP en Nieuwetijds kinderen en ik wil je meegeven dat het goed is om na te denken en vooral te luisteren naar de persoon met de mogelijke ADHD. Want met goede coaching en de juiste tips en tric kan het verschil maken tussen chaotisch leven en fijn liefdevol leven.


Het is (g)een vloek maar (ook) een zegen!

Je denkt misschien ‘ja leuk die HSP maar zo veel positiefs vind ik er niet aan’ dan ben ik hier om je het tegendeel te bewijzen! Tuurlijk heeft HSP (en indigo- en nieuwetijdskinderen) ook een nadeel, tuurlijk heb je ook momenten dat je het liever niet had maar je kunt je beter focussen of het positieve! Gebruikt het als je kracht! Meer info over omgaan met hoogevoeligheid.

Voordelen

 1. Visionair
  Je bent in staat snel verbanden te zien en leggen. Je hebt unieke ideeën en bent een echte ‘Out of the box’ denker.

 2. Diepe liefde voor natuur, dier en mens
  Je liefde voor alles wat leeft brengt begrip, betrokkenheid en zachtheid met zich mee. Je houd van (bijna) alle dieren en de natuur kan je oprecht in ontroering brengen. Je bent gevoeligheid voor ruzie of pesten en probeert daar ook vaak wat aan te doen als je het ziet.

 3. Empathie
  De empathie van een HSP’er of Nieuwetijds kind(volwassene) is enorm.
  Jouw gevoel en inlevingsvermogen is zo sterk dat je het bijna ervaart alsof het bij je zelf is. Je staat als het ware een moment in de ervaring van de ander en hebt daardoor snel in de gaten waar de knelpunten zitten of wat de essentie is. Mensen zullen zich snel begrepen en veilig voelen bij jou.

 4. Intuïtief!
  Je hebt een sterke intuïtie die je duidelijk de weg wijst. Je voelt feilloos aan wie te vertrouwen is, eerlijk is of aan wie je jezelf kan toevertrouwen. Vertrouw op je intuïtie en je pad zal vanzelf duidelijk worden, geniet van de dingen die op je pad komen. Als heeft natuurlijk elk leven zijn leerpunten en lessen die we moeten leren.

 5. Creatief
  Je hebt een geweldig rijke fantasie. Je bent een creatief persoon van het maken van kunst, muziek of schrijven van verhalen tot het bedenken van unieke ideeën.
  Of wat dacht je van een boek lezen zo in je eigen fantasie wereld dat het bijna een film lijkt? Geniet van je creatieve kant.

 6. Intens
  Als je hooggevoelig bent voel en ervaar je meer dan een ander. Alles is intenser; geniet dus extra van muziek, kunst, lekker eten, de natuur en nog veel meer!

 7. Genieten van de kleine dingen
  Door dat je alles zo intens meemaakt zijn zelf de kleinste dingen een geweldig moment. Een simpele knuffel met je huisdier voelt zo liefdevol en overweldigend. Jij hoeft geen ingewikkelde zaken om te kunnen genieten van een dag, zelfs de kleinste dingen kunnen je intens blij of gelukkig maken.

 8. Inspireert anderen
  Mensen zullen zich snel veilig voelen bij jou, zichzelf openen. Jij brengt het moois in mensen naar boven. Inspireert de mensen om nieuwe dingen te doen, de kracht te geven om zichzelf te zijn.

 9. Authentiek
  jij bent jij! Je bent uniek en bijzonder. Luister naar jezelf en naar je hart.
   

Zonder HSP’ers zou de wereld er vandaag heel anders uit zien. Veel kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en ander visioenairs waren hooggevoelige mensen en hebben hun HSP gebruikt als kracht!

Daarnaast wil ik je aan een aantal bekende personen voorstellen die hebben gezegd dat ze HSP zijn of waarvan gedacht wordt dat zij zeer waarschijnlijk hooggevoelig zijn/waren.

Acteurs/Actrices/ Regisseurs

Muzikanten / Kunstenaars / Schrijvers

Politiek / Geschiedenis

Wetenschap

Woody Allen

Jim Carey 

Nicole Kidman

Anthony Hopkins

Johnny Depp

Katharine Hepburn

Steven Spielberg

Tim Burton

Walt Disney

Edgar Allen Poe

Beethoven

Emily Dickinson
Mozart

Céline Dion

Bach
Kurt Cobain

John Lennon
Picasso

Barbra Streisand

Leonardo Da Vinci

Vincent Van Gogh

Virginia Woolf

Salvador Dali

Jeanne D’arc

Abraham Lincoln

Mother Teresa

Franklin D. Roosevelt

Martin Luther King

Eleanor Roosevelt

Einstein

Isaac Newton

Thomas Edison


 

 

Test hier of jij zelf hooggevoelig bent.