Kind van de rekening

» Mediumchat blog » Kind van de rekening
Kind van de rekening

Het leven loopt niet altijd zoals wij dat in onze ‘Barbie-droom’ voor ogen hadden; de prins óf prinses op het witte paard lijkt achteraf gezien, toch meer op een wolf in schaapskleren.

Helaas krijgen veel mensen te maken met een destructieve relatie. Soms omdat we zelf uit een gezin komen waarin dit ‘normaal’ was, dus vertrouwd, soms omdat we zo graag iemand willen helpen en soms omdat we onze ogen sluiten voor de signalen. Als er kinderen zijn binnen een relatie als deze, is het een misvatting te denken dat de kinderen er niets van meekrijgen. Kinderen voelen meer aan dan wij denken en ook, hoe goed bedoeld het mag zijn: “Wij maken alleen ruzie als de kinderen er niet zijn of op bed liggen”, is een Utopie te denken dat zij de spanning binnen deze koude oorlog niet opmerken. Ten onrechte denken we dat-het-wel-zal-veranderen. Maar nee, het verandert niet. Niet als de persoon in kwestie geen professionele hulp zoekt, niet zolang we het gedrag onbewust blijven goedkeuren, niet zolang wij blijven zwijgen…

Kinderen die opgroeien in zo’n gezin, krijgen later veelal te kampen met bindings- en/of verlatingsangst en afhankelijk van de ernst van de situatie, is een PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis), niet uitgesloten. Ook zie je dat het percentage van verslavingen bij kinderen uit dit soort gezinnen, veel hoger zijn. Niet een heel vreemd gegeven, want op die manier wordt getracht de emotionele pijn niet langer te voelen. Het is tijd geworden dat de hulpverlening in een vroeg stadium, deze vorm van ‘mishandeling’ gaat detecteren.  Er zou eigenlijk al vóór, of direct na de scheiding meer gespecialiseerde hulp voorhanden moeten komen voor kinderen die slachtoffer zijn binnen dit soort gezinnen. Zij kunnen heel erg veel baat hebben om te praten met iemand die ervaringsdeskundig is, dit vanwege de (h)erkenning en dat het de drempel verlaagd. Gelukkig zien we steeds vaker dat de ervaringsdeskundige wordt ingezet in combinatie met, én naast de reguliere hulpverlening.

Zit je zelf in een soortgelijke relatie? Of ben je opgegroeid binnen een destructief gezin? Er zijn gelukkig legio mogelijkheden, waaronder gesprekken met lotgenoten, coaching of therapie. Herstellen doe je samen, dit maakt de kans van slagen ook vele malen groter.

Samen in herstel, samen sterker!

Liefs,

Mona Deel deze post op facebook:Lees ook


Lees ook Contact met overleden dierbaren …
Contact met overleden dierbaren …
Heel veel overleden dierbaren proberen al contact te maken met je. Dit is iets waar ik zeker van ben. Alleen niet iedereen heeft dit door..

Lees deze blog >

Lees ook Kan ik de toekomst voorspellen?
Kan ik de toekomst voorspellen?
Waarom willen we eigenlijk weten wat onze toekomst gaat brengen? Ligt het leven, ons leven, al helemaal vast?

Lees deze blog >

Lees ook Hoe werken je chakra's?
Hoe werken je chakra's?
Lees hier over hoe jouw 7 hoofdchakra’s werken..

Lees deze blog >

Lees ook Ik voel, Ik voel wat jij niet voelt....
Ik voel, Ik voel wat jij niet voelt....
Kan jij altijd voldoen aan de algemene verwachtingen en sociaal wenselijk gedrag?

Lees deze blog >

Lees ook Praten met overleden personen
Praten met overleden personen
Onverwacht praten met overleden personen en hun boodschappen doorgeven aan hun nabestaanden, dit geeft mij een goed gevoel.

Lees deze blog >

Top