HSP en de meest voorkomende thema's

» Mediumchat blog » HSP en de meest voorkomende thema's
HSP en de meest voorkomende thema's

Hooggevoeligheid is een dankbaar onderwerp. Zowel om het als een uitdaging te zien als om je erachter te verschuilen. Soms kies je ervoor de uitdaging niet aan te gaan vanwege angst voor overprikkeling. Je antennes staan wijd (soms te wijd) open. Je kunt er door allerlei oefeningen mee leren omgaan, maar het blijft een uitdaging. Eerlijk is eerlijk. HSP gaat niet meer over want je bent gevoelig of je bent het niet. Je kunt leren om te gaan met je gevoeligheid. Er is maar een persoon in jouw leven die hooggevoeligheid ervaart als een molensteen of als een uitdaging. Die persoon ben JIJ!!!

Hoe ga je op de allerbeste manier met je gevoeligheid om?

Dat is puur persoonsgebonden maar zeer zeker ook een stukje karakter (of je man of vrouw bent maakt niet veel verschil). Ieder mens heeft immers een andere invulling van draagkracht en draaglast. Daarnaast is een regelmatig leven, gronden (ook wel aarden of centreren genoemd) en goed eten erg belangrijk.

Wat mij betreft zijn er 6 hoofdthema's:

a) Slecht of moeilijk grenzen kunnen stellen.
Vaak komt dit voort uit angst voor afwijzing of om gekwetst te worden. Juist door het niet stellen van grenzen laat je anderen er overheen gaan en word je uiteindelijk alsnog gekwetst. De tegenhanger ervan is dat je anderen niet wilt kwetsen. Je gaat op eieren lopen. Je bent jezelf niet meer omdat je niet communiceert met anderen maar invult wat de ander van je denkt of nodig heeft. Dat leidt vaak tot misverstanden want je spreek je jezelf niet uit en als gevolg daarvan word je zelf gekwetst.

b) Onzekerheid
Je onzekerheid hoeft niet zichtbaar te zijn voor anderen. Jij kan je werkelijk druk maken over van alles en nog wat. De inhoud van je hersenpan draait regelmatig overuren, conflicten op werk neem je mee naar huis e.d. Je twijfelt, zowel aan jezelf als aan anderen. De enige remedie hiervoor is dat je leert om je gedachten vrij te laten en niet vast te houden.

c) Loslaten
Laat lozzzzzzz... Het is een prachtige term die we te pas en te onpas roepen... Loslaten heeft te maken met het accepteren dat je ergens geen invloed op hebt. Dat is erg lastig voor een HSP. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Ik zie enorm veel 'gevoelige' ouders in de valkuil stappen van hun (over)bezorgdheid. Op ieder schoolplein is er minimaal een moeder te vinden die vanuit een bepaalde zorgzaamheid alles, maar dan ook alles voor haar kind probeert op te lossen. Ze durft het kind niet loslaten en creëert als het ware een kind wat niet echt weerbaar is/wordt. Ze bedoelt het absoluut niet op deze manier, maar de boodschap wordt meegegeven is dat ze haar kind (of de omgeving waar het kind is), niet voldoende vertrouwt. Haar kind leert het niet om weerbaar te zijn want mama lost altijd alles op. Als voorbeeld: Je hebt zelf geen fijne jeugd gehad en je wilt voorkomen dat jouw kindje overkomt wat jij hebt meegemaakt. Heel erg begrijpelijk, maar zorg ervoor dat je niet ieder steentje op het pad weghaalt van het kind. Het is belangrijk dat jouw kind het (aan)leert om voor zichzelf op te komen. Gebeurt dit niet, dan kunnen zowel moeder als kind in een vicieuze cirkel van slachtoffergedrag terecht komen.

d) Gedrevenheid.
Veel HSP vinden het moeilijk om te dealen met de teleurstellingen van dit leven. Je legt voor jezelf de lat veel te hoog en voor de ander veel te laag. Omdat jij de ander zo goed aanvoelt kan jij je als geen ander verplaatsen in de gevoelswereld van anderen en heb je vaak een oeverloos groot begrip. Dat jij je niet begrepen voelt door anderen kan je ervaren als een groot probleem. Bijvoorbeeld; jij staat altijd klaar voor een ander maar wanneer jij iets vraagt zijn anderen niet thuis. Realiseer je dat jij degene bent die dit gecreëert heeft omdat je zelf geen nee kan of durft te zeggen? Presteren, de lat voor jezelf te hoog leggen, perfectionisme... Allemaal begrippen die van toepassing zijn op dit onderwerp... HSP en burned out valt onder gedrevenheid.

e) Inlevings- of empatischvermogen
Je bent gevoelig en denkt anderen goed aan te voelen. De valkuil zit hem in het feit dat dit aanvoelen na verloop van tijd invullen wordt. 'Oh, nu heb ik dit gezegd, hij zal wel dit of dat van mij vinden...' Hier is maar één oplossing voor: stop te bedenken wat de ander volgens jou zou moeten voelen en vraag het gewoon of het klopt wat jij (aan)voelt of bedenkt. Hiermee bereik je dat jij niet invult voor de ander en dat de ander de ruimte krijgt om te vertellen wat hij denkt en voelt. Juist als je erg gevoelig bent en mensen aanvoelt is het belangrijk om de ander te vragen of het klopt wat je voelt.

f) Eenzaamheid
Het komt vast wel eens voor dat je momenten hebt dat jij jezelf niet begrijpt. Dat je het gevoel hebt anders te zijn als anderen. Eigenlijk heb je alles in je leven waar je een blij en gelukkig mens mee zou kunnen zijn. En toch? Toch krijg je te maken met gevoelens die je zou kunnen beschrijven als eenzaamheid of een gemis maar je weet niet naar wat of naar wie. Persoonlijk omschrijf ik dit als heimwee. Heimwee naar de plaats waar we oorspronkelijk vandaan komen, waar alles mooi, prettig en liefdevol is. Noem het voor mijn part een ster, de hemel of Nirvana. Het wordt gemakkelijker voor je wanneer je accepteert dat je dit gevoel soms hebt.

Voor alle bovenstaande punten geldt:


Blijf Bij Jezelf.

De grootste denkfout die veel HSP maken is, dat er onbewust vanuit wordt gegaan dat iedereen op dezelfde manier functioneert. Dat de ander hetzelfde voelt en ervaart als jij: "Ja maar... Ik ben zo, dus de ander voelt dat toch ook zo?". Nee, zo werkt het niet, jij bent jij, zij zijn zij... denken dat de ander hetzelfde reageert, voelt of ervaart als jij is de allergrootste misvatting ever...
Ben je HSP en wil je iets van iemand anders? Geef dan geen hints want die pikt de ander toch vaak niet op. Communiceer en vraag wat de ander wilt of bedoelt. Zo weet je maar meteen waar je aan toe bent.

Mijn wens voor voor iedere hooggevoelige persoon is dat iedere HSP zich zo vrij voelt dat hij/zij zichzelf durft te zijn! Kernwoorden hierbij zijn: DROOM, DURF, maar vooral DOE!!!

Fijne dag,

Yve Wurth

Deel deze post op facebook:Blog geschreven door Yve


Lees ook


Lees ook HSP, liefde en grenzen stellen
HSP, liefde en grenzen stellen
Als je het moeilijk vindt om grenzen te stellen komen er vast mensen op je pad die jou dit zullen leren. Herken je dit?

Lees deze blog >

Top