Hooggevoelig en Strong-Willed

» Mediumchat blog » Hooggevoelig en Strong-Willed
Hooggevoelig en Strong-Willed
Als hooggevoelige introverte mama van een hoogstimulatief meisje met een sterke wil, is het leven voor ons samen soms een hele uitdaging. Graag vertel ik jullie wat meer over hoogsensitief en hooggevoelig en Strong-Willed; over de overeenkomsten en verschillen.
 
Toen ik moeder werd van een prachtige dochter, ervaarde ik dat zij ook heel erg gevoelig is, maar ik kon haar driftbuien, woedeaanvallen en grenzeloosheid niet plaatsen, want als je hooggevoelig bent dan trek je je toch terug als je overprikkeld bent? Mijn dochter werd bij overprikkeling juist heel erg druk en soms ging ze zelfs slaan, schoppen, krabben en bijten. Ik heb haar daarom regelmatig uit een drukke situatie gehaald, als ze dit gedrag ging vertonen. Ik wist dat ze sloeg en schopte uit onmacht, maar kon er mijn vinger niet op leggen waarom ze dit op deze wijze uitte.
 
Totdat ik las over hooggevoelig en strong-willed / hooggevoelig met een sterke wil ofwel HSS-High Sensation Seeker of hoogstimulatief genoemd.
Hierin las ik precies de eigenschappen en het gedrag terug van mijn dochtertje. Vanaf dat moment kon ik ook gaan handelen vanuit haar beleving van de wereld, gesterkt in de wetenschap dat ze hoogstimulatief is.
 

Wat is Hooggevoelig en strong-willed (HS-SW)?
HS-SW gaat af op de prikkels die ze opmerken in de omgeving, maar waar ze ook zo gevoelig voor zijn. Ze komen juist in beweging van de prikkels die hen nieuwsgierig maken, wat betekent dat ze fysiek in actie willen komen door lopen, rennen, praten, dansen, zingen etc.
 
Kenmerken van een hoogstimulatief en strong-willed persoon zijn:
 • Weet duidelijk wat het wel en niet wil.
 • Is erg nieuwsgierig: wil graag nieuwe dingen leren.
 • Is ondernemend
 • Kan enorm enthousiast en blij zij
 • Bruist van de ideeën.
 • Heeft regelmatig last van driftbuien
 • Als dingen niet gaan zoals het dat wil, gebeurt het regelmatig dat het schreeuwt, scheldt, schopt, spuugt of slaat.
 • Kan heel lang volhouden, geeft niet zomaar toe.
 • Houdt er niet van om rustig te zitten, ook als het duidelijk is dat het rust nodig heeft.
 • Houdt van actievere bezigheden (buiten spelen, rennen, springen) boven passievere bezigheden (boekje lezen, knuffelmomenten)
 • Kan omslaan als een blad: het ene moment enthousiast, het andere moment volledig overstuur.
 • Bij overprikkeling, wordt het juist heel druk en moeilijk bij te sturen.
 • Wil geen rust nemen, ook al is het ontzettend moe.
 

Wat is zijn de overeenkomsten tussen hoogsensitief en hoogsensitief en strong-willed?
Hooggevoelig en HG-SW zijn beide even prikkelgevoelig. Beide zijn vaak creatief en slim en beleven de wereld intens. Beide zijn na een moeilijke of drukke dag moeilijk in slaap te krijgen en beide leren ze meer van een vriendelijke terechtwijzing dan van streng toespreken. Ook zijn ze beide zeer intuïtief en sociaal, en stellen ze vaak diepzinnige vragen.

 
Wat zijn de verschillen tussen hoogsensitief en Hooggevoelig en strong-willed?
Daar waar hooggevoelig zich liever terugtrekt voor prikkelverwerking, verwerkt hg-sw door beweging en soms driftbuien en/of woedeaanvallen; waar hoogsensitief vaak behoedzaam is, gaat hoogsensitief-sw er direct op af; hoogsensitief is voorzichtig, maar hoogsensitief-sw is juist onderzoekend.
Daar waar een goede sfeer, balans en harmonie voor hoogsensitief zo belangrijk zijn, kan hooggevoelig-sw juist enorm opstandig en rebels reageren. Hooggevoelig-sw houdt vaak van competitie en inspanning, terwijl hoogsensitief een hekel heeft aan competitie. Hoogsensitief is liever op de achtergrond, hoogsensitief-sw is erg aanwezig en loopt voorop.
 
Hoogsensitiviteit is zijn algemeenheid krijgt gelukkig steeds meer bekendheid, maar hoogsensitief en strong-willed is nog wat minder bekend. Daar waar scholen al hun best doen om leerlingen met hoogsensitiviteit goed te begeleiden, hebben hoogsensitieve kinderen met een sterke wil nét een andere benadering nodig dan hoogsensitieve kinderen.
 
Als ouder van een hoogstimulatief kind, kun je denk ik het beste de school goed informeren over de verschillen en de overeenkomsten. Tenminste, dat ga ik vanmiddag doen in een gesprek op school met de juf van mijn dochter. Ik heb wat literatuur aangeschaft en hoop dat school met deze handvaten het allerbeste uit mijn dochter weet te halen wat erin zit.  Zodat ze een onbezorgde basisschoolperiode tegemoet gaat en als een tiener vol zelfvertrouwen het voortgezet onderwijs in zal gaan.
 
 
Lieve groet van Ilja
 
 
Bronvermelding: Boek; gevoeligheid in de klas van Gerarda van Veen
Gevoeligheidgrootbrengen.nl
 
Note:  Er is nog geen eenduidige naam voor Hooggevoelig met een sterke wil. De benamingen die er nu voor gebruikt worden zijn:
 • Hooggevoelig en strong-willed
 • Hoogstimulatief
 • High Sensation Seeker
 • Temperamentvolle kinderen
Deel deze post op facebook:Blog geschreven door Ilja


Lees ook


Lees ook Ik voel, Ik voel wat jij niet voelt....
Ik voel, Ik voel wat jij niet voelt....
Kan jij altijd voldoen aan de algemene verwachtingen en sociaal wenselijk gedrag?

Lees deze blog >

Lees ook Hoe ga je om met stress?
Hoe ga je om met stress?
Verschillende tips hoe je omgaat met stress, burnout en negatieve gevoelens.

Lees deze blog >

Lees ook Hoe werkt een healing via chat ....
Hoe werkt een healing via chat ....
Hoe werkt een healing via chat en hoe kan een healing via chat werken?

Lees deze blog >

Lees ook Het 'gemiddelde' kind
Het 'gemiddelde' kind
Bestaan ze eigenlijk wel, gemiddelde kinderen? Je weet wel, van die kinderen die zo uit een boekje lijken te komen.

Lees deze blog >

Lees ook Ja maar, als hij nu maar verandert
Ja maar, als hij nu maar verandert
Bij een narcistische persoonlijkheid is er een groot gebrek aan zelfbewustzijn of aan 'zelf'.

Lees deze blog >

Top