Mediumchat blog » Lifestyle » De regie ligt bij mij!

De regie ligt bij mij!

De regie ligt bij mij!

Overwegen, Inventariseren of Overdenken ?

Hallo daar geweldig mens!

Graag wil ik dit stukje met je delen over het denkproces, dit in de hoop dat het jou wat ondersteuning bieden mag.

We doen het allemaal wel eens, overdenken, piekeren, malen. We denken en hopen hiermee vaak helderheid en inzicht te verkrijgen, terwijl het overdenken vaak juist vertroebeling geeft..

Overdenken, een contraproductief proces:
We bedenken problemen of mogelijkheden die misschien nog helemaal niet aan de orde zijn, zijn bang voor situaties die er nog niet zijn ontstaan en misschien ook wel helemaal niet gaan komen, maar mogelijk zouden kunnen ontstaan. We zijn bang voor de uitkomst, bang voor confrontaties, emoties, het gehele scala.

Dit zijn op zich gezonde angsten, ze houden je scherp en alert.

Bij overdenken wordt deze angst ongezond, uitvergroot, een neerwaartse spiraal. Dit kan een negatief geheel worden voor jouw energieveld, balans en heldere inzichten, en bovendien zorgen voor het verlies van het echte contact met jouw innerlijke stem omdat je op dit punt blijft hangen en niet verder komt.

Het is heel normaal en ook nodig om situaties in jouw leven in te schatten en je voor te bereiden op de situatie indien dat mogelijk is. Er hele dagen op een negatieve en alles overheersende manier mee bezig zijn werkt vaak contraproductief en geeft vertroebeling. Een ieder die hiermee worstelt, wil ik graag meegeven dit in jezelf te leren herkennen, stel jezelf de vraag: “ Ben ik aan het overwegen, inventariseren of aan het overdenken?” want daar ligt namelijk het wezenlijke verschil van productiviteit op jouw pad en in jouw stand van zijn in besloten.

Overwegen en inventariseren is een gezond, helder copingmechanisme waarmee jij jezelf voorbereid op situaties of beslissingen die komen gaan.
Overdenken is veelal ongezond, het vertroebelt de geest, inzicht, visie en emoties en schept vaak een negatievere werkelijkheid dan die waar je nu werkelijk in staat. Het houdt je vast.

Terwijl jij er de regie over zou moeten voeren.

Belangrijk in het behouden van de regie over je eigen geest en denkproces is het bewustwordingsproces van wat er zich in jou afspeelt.

Ga bewust om met overdenken, inventariseren en overwegen.
Als je jezelf dit bewust bent is relativeren een stuk gemakkelijker :

Ik overdenk, ik laat het niet los, het beheerst mijn geest, hart en dagen, en misschien zelfs nachten. Dit is behoorlijk contraproductief. En werkt vaak door in alle niveaus van het bestaan.

Een weg om dit om te zetten in meer productiviteit en meer helderheid wanneer je dit bewust bent is bijvoorbeeld:

* Ik kan beter even afleiding zoeken en het loslaten zover als mij dat lukt.
* Ik richt mij voor nu op ontspanning en afleiding zo goed en kwaad als het gaat.

Voor zover dit mij lukt en zo goed en kwaad als het gaat, omdat dat niet iedereen even gemakkelijk afgaat. Ook dit is een proces waar je in kunt groeien en dat is vaak voor iedereen een andere weg want elk persoon is uniek. Wanneer je even ontspanning of afleiding van de gedachten zoekt, zul je vanzelf ervaren dat wanneer je er weer mee bezig gaat het al weer meer geordend is in jouw gedachten en emoties.

Schep rust en geen paniek in jouw gedachten waar je kan, door onder meer goed te ontspannen.

Ontspannen maakt de ruimte vrij voor jouw innerlijke stem en het ordenen van jouw gedachten en emoties.

Overwegen en inventariseren, een productief proces:

Ik overweeg, wat zijn de plussen en minnen, mogelijke uitkomst en hoe hou ik mij hierin het beste staande? Dat is het productief bezig zijn met wat het ook is wat er op je pad ligt en doorheen zult moeten gaan.

Ik inventariseer, hetgeen gebeurd is, of hetgeen wat ik verwacht dat gaat komen en mijn kansen, kwaliteiten en ook tekortkomingen hierin. Mijn wil,wens en hart in de desbetreffende situatie. En maak na het gebeurde de balans op.

Het bewust worden van hoe jij erin staat en met welk proces je bezig bent, Overwegen, inventariseren of overdenken kan je enorm sterken op het levenspad in vrijwel alle situaties, en het brengt je bovenal in regie van jouw zijn, staand in jouw eigen kracht en dichterbij jouzelf.

Wees bewust van je "denkstand" in elk proces en sta in je kracht.

Ontzettend veel liefde, kracht en geluk toegewenst,
Angelique.

 

Deel deze post op facebook:Lees ook deze blogs


Lees ook Tips voor nee zeggen!
Tips voor nee zeggen!
Hoe zeg ik nee? Hier een aantal tips hoe je het beste daarmee kan omgaan!

Lees deze blog >

Lees ook Volg je persoonlijke groei
Volg je persoonlijke groei
Hoe volg ik mijn eigen gevoel? Verschillende tips en voorbeelden om je op weg te helpen!

Lees deze blog >

Lees ook Verhalen hebben altijd twee kanten
Verhalen hebben altijd twee kanten
Levensvisie: verhalen hebben altijd twee kanten, maar bekijken wij deze verhalen ook altijd van twee kanten?

Lees deze blog >

Lees ook Help! Ik heb HSP!
Help! Ik heb HSP!
Help! Ik heb HSP! Hoe leer ik hiermee omgaan en wat voor effect heeft het voor de mensen om mij heen?

Lees deze blog >

Lees ook De kracht van het DOEN
De kracht van het DOEN
De kracht van het doen. Ik kan het wel of ik kan het niet, die twijfel hebben wij mensen altijd.

Lees deze blog >

Top