Mediumchat blog » Lifestyle » Helpen of hulp bieden

Helpen of hulp bieden

Helpen of hulp bieden

Naar aanleiding van een aantal berichten van mensen die besluiten om grenzen te stellen aan de hulp die ze anderen bieden, bedacht ik dat het wel een mooi onderwerp is om over te schrijven. Buiten dat had ik gisteren zelf ook een dingetje waar ik over na kon denken. Een dame had me op mijn privénummer gebeld. Ze wilde graag mijn hulp en vroeg me naar het tarief. Ik vertelde het haar en de reactie was; ‘Goh, wat vraag je veel.’ Normaal gesproken zou ik mezelf hebben verdedigd, zou ik hebben gezegd dat ik wit werk, netjes mijn centen aan de belasting afdraag en dat ik ook voor ons dagelijks brood moet betalen net als ieder ander. Misschien zou ik het tarief hebben gehalveerd. Nu had ik zoiets van: ’Jammer dat je geen prioriteiten kunt stellen, kennelijk heb je wel voldoende geld voor dure workshops maar gun je jezelf dit niet'. Voor mij was dit HET teken dat ik eindelijk geleerd heb om iets niet naar me toe te trekken en het bij de ander te laten in plaats van het voor haar op te lossen… Ja, ik help mensen. Ja, ik hanteer de norm van behoorlijk aantal procenten gratis. Niet omdat ik een schouderklopje verwacht, maar omdat ik dit doe vanuit mijn vrije wil. Het verschil is dat ik nu degene ben die uitkiest wie ik gratis help want ik laat me niet meer misleiden door slachtoffergedrag van anderen.

Help jij je zusje, broertje, oma?’, of wie dan ook… Iemand de helpende hand bieden, hulp geven, hulpvaardig zijn… Dit is wat je leert als je klein bent. Anderen helpen, want dat hoort zo. Dat begint al jong en uiteindelijk – wanneer we wat ouder zijn – kom je in sommige gevallen jezelf tegen. Je hebt iemand geholpen en daarvoor krijg je stank voor dank terug. Dat is erg vervelend en pijnlijk want je voelt je er door gekwetst. Je had dit niet zien aankomen, je had goede bedoelingen - dus is het logisch dat dit pijn doet… Toch?

Misschien wordt het tijd om het op een andere manier te gaan bekijken. Wanneer iemand je om hulp vraagt, kan je ervoor kiezen om er meteen ‘Ja’ op te zeggen. Dat is immers je normale patroon, dus dat doe je nu ook. Je kan er ook voor kiezen om ‘Nee’ te zeggen, misschien doe of durf je dat bijna niet en voel je jezelf best schuldig omdat je denkt dat je de ander hebt laten zitten.

Ik stel voor dat je vanaf vandaag aan de tussenweg denkt voor je een beslissing neemt of de je de ander helpt of niet. Dat je bedenktijd neemt. De vraag stelt: Kan je het misschien eerst aan iemand anders vragen? Of Ik heb het best druk, mag ik erover nadenken? Bedenktijd, zodat je eens goed na kan denken of je de ander eigenlijk wel echt helpt door hem te helpen. Wat is jouw motief om altijd ‘Ja’ te zeggen op een hulpvraag? Wat haal jij er voor jezelf uit om iemand te helpen? Een schouderklopje, een stukje erkenning dat je een goed mens bent?

Goh dankjewel… Dat heb je goed gedaan meid!’ Het zou zo fijn zijn als dat tegen je zou worden gezegd. En dan kan jij vervolgens weer zeggen: ‘Graag gedaan, als ik iets moet doen dan hoor ik het wel van je hè?’

Misschien is dit even een koude douche en zeer herkenbaar maar dat gebeurt eigenlijk toch niet zo heel er vaak… Toch? Jouw hulp is de gewoonste zaak van de wereld geworden. Sterker nog, in sommige gevallen krijg je er zelfs nog kritiek op ook. Het gebeurt regelmatig dat ik in zo’n gesprek beland waar iemand veel te goed is voor deze wereld. Totaal niet nadenkt over de hulp die ze biedt maar een vrouw die overloopt omdat ze voor iedereen tijd heeft behalve voor wat ze zelf graag zou willen doen. Diezelfde persoon heeft behoorlijk over zichzelf heen laten lopen, en is nu in en in verdrietig omdat zij zich niet erkend voelt in het vele wat ze voor anderen heeft gedaan. Ik geef het toe; het gaat in dit geval vaak over vrouwen die een huishouden draaien, voor de kinderen zorgen. Daarnaast ook nog zorgen voor (o)ma van 85 want oma vindt de soep van het verzorgingstehuis niet lekker, dus dat kookt ze snel ff tussendoor, brengt ze weg om gehaast weer te moeten vertrekken want de kinderen moeten nog van school gehaald worden. Kortom, druk, druk, druk... Oh ja, en dan hebben we ook nog zo gemiddeld een werkweekje van pakweg tussen de 24 en 32 uur… ‘Hè meneer, mocht het over jou gaan? In dat geval, vertel je me dat je haar alles maar dan ook alles hebt gegeven, en dat zowel je financiële als je emotionele portemonnee leeg is en dat je op de bodem van je mogelijkheden zit…’

Mensen helpen? Prima, ik zeg zeker DOEN!!! Maak het verschil door erover na te denken of je de ander daadwerkelijk helpt door hem/haar te helpen. Daarna stel je jezelf de vraag: ‘Help ik mezelf (schouderklopje) of doe ik echt iets belangeloos?’ Wil ik er iets voor terug of kan ik het in een veel groter perspectief plaatsen? Het perspectief van; als je ooit iets gedaan hebt voor iemand, je het sowieso wel terug krijgt en dat hoeft niet per se van degene te zijn die je geholpen hebt.
Is het niet een veel slimmer plan om de ander zichzelf te leren helpen? Het is voor sommige mensen hartstikke moeilijk om ‘Nee’ te zeggen, zeker voor de HSP-ers onder ons. Daarom… vraagt iemand je om hulp? Vraag bedenktijd. Kijk of je tijd hebt en wilt vrijmaken om de ander te helpen. Wees eens eerlijk naar jezelf toe en stel jezelf bovenstaande vragen. Kijk dan of je er zelf door in de knel komt. Mocht dat zo zijn, besluit dan om ‘Nee’ te zeggen zonder je schuldig te voelen. Besef dat je – iedere keer wanneer je iemand anders wilt helpen -, een stukje van de ander op je neemt. Een stukje wat de ander misschien zelf ook wel had gekund als het hem geleerd was. Hoe vol wil jij dat jouw rugzak zit? Eigenlijk is het heel erg simpel; Jij vraagt mij om een huis te bouwen. Ik geef je de handleiding, een hamer, spijkers en de rest. Vervolgens sla ik precies een spijker in de plank om het aan je voor te doen maar jij timmert de rest in elkaar zodat jij trots kan zijn op wat jij hebt gemaakt.
Niks meer, niks minder… Dus ja, ik help je en leer jou jezelf te helpen…

Zelfredzaamheid is een belangrijk ding…

Liefs Yve

 

Deel deze post op facebook:Blog geschreven door Yve


Lees ook deze blogs


Lees ook Emoties. Wat moet je ermee?
Emoties. Wat moet je ermee?
Emoties zijn een brug tussen denken en lichaam(sgevoel). Het denken is snel en vluchtig.

Lees deze blog >

Lees ook Gratis chat met een medium
Gratis chat met een medium
Bij Mediumchat kun je vrijblijvend kennis maken met de consulenten.

Lees deze blog >

Lees ook Succesvolle mensen inspireren
Succesvolle mensen inspireren
Ik ben al een tijdje bezig met een mindswitch en eerlijk is eerlijk, als je positief in het leven staat komen er schitterende dingen voorbij

Lees deze blog >

Lees ook Last van pds of derde zonnevlechtchakra?
Last van pds of derde zonnevlechtchakra?
Persoonlijk heb ik meegemaakt, dat het belangrijk is om aandacht aan je energiepunten te besteden!

Lees deze blog >

Lees ook Een engeltje op mijn schouder
Een engeltje op mijn schouder
Ze reizen een tijdje mee op mijn schouder en vragen mij om door hun ogen naar mijn leven en het leven om me heen te kijken.

Lees deze blog >

Top