Durf kwetsbaar te zijn

» Mediumchat blog » Durf kwetsbaar te zijn
Durf kwetsbaar te zijn Kwetsbaar opstellen
‘Gaat het goed met je?’ wordt er vaak aan me gevraagd. Wat zeg ik als het nu niet goed met me gaat? Zeg ik dit dan, ook al ken ik degene niet echt goed? En hoe zit dit met jou? Eerlijk zeggen: zeg jij het dan wel of niet, of laat je het een beetje in het midden? Zeg je dan: ‘Ja, het gaat goed met me hoor!’ Meestal hoor je hoe ‘goed’ het met iemand gaat. Het is een voorspelbaar verwachtend antwoord.

Laat jezelf zien
Vaak is het laten zien van jezelf niet de bedoeling, althans daar zitten mensen niet op te wachten, denk je. Soms kan dit het geval zijn, dan voelen mensen zich niet zo op hun plek door een persoonlijk gesprek. Het ligt er aan hoe kwetsbaar iemand zich opstelt. Vaak gaan bijvoorbeeld Facebook berichten erover hoe goed iemand het heeft. Dit blijkt niet te kloppen met de werkelijkheid. Maar ja, stel jezelf maar eens kwetsbaar op. Dat is erg moeilijk, dus dat wil je eigenlijk helemaal niet. Als je alsmaar zegt dat je gelukkig bent, maar het niet bent is dit niet goed voor je. Dan zit je jezelf alleen maar te beduvelen. Natuurlijk hoef je niet tegen Jan en alleman te zeggen wat er precies in je omgaat. Het is niet zo zwart/wit als dat er hier staat. Alleen als je constant met oogkleppen oploopt en denkt dat het allemaal wel gaat... en jezelf altijd beter voordoet dan dat het daadwerkelijk met je gaat... dus je ook gedraagt tegen echte vrienden en je partner, dan is het zo belangrijk dat je dit masker laat vallen.

Puur gedrag
Laat maar eens zien dat je je niet goed voelt. Laat dit ook maar eens zien aan wat mensen die niet zo dichtbij staan. Mocht je je hier voor open kunnen en durven stellen. Zo kun je je kwetsbaarheid tonen, en ben je puur in je gedrag. Zo kun je ook je hart luchten, en wie weet ook wel een goede tip krijgen van de ander die naar je luistert. Zo komt de ander er achter wie je bent, of althans dat jij krachtig genoeg bent om ook die kant van jezelf te laten zien.

David en Arjan zeiden het al in hun column. Als je geen deel van de oplossing bent, dan ben je deel van het probleem. Problemen, wie wil ze hebben? Nou, ik niet en jij ook niet vermoed ik :).

Het is logisch dat je niet aan iedereen vertelt wat je dwarszit. Aan de één wil je nu eenmaal meer vertellen dan aan de ander. Bij wie wil jij je kwetsbaar opstellen? Kwetsbaarheid en verbintenis moet groeien. Je kunt niet ineens alles vertellen aan een ander. Dan is de kans dat de relatie heel zwaar begint, en dat de een zich een maatschappelijk werker voelt. Kom er samen achter hoeveel je aan elkaar kunt gaan vertellen. Dan kan jullie relatie verder kan gaan groeien. Stel wel je grenzen. Laat een ander je niet als vuilnisvat gebruiken. Als jij een hele shit lading kommer en kwel over je uitgestort krijgt is dat niet fijn. Overigens, het is ook niet de bedoeling. Het is een kwestie van geven en nemen, vaak gaat dit onbewust. Hier krijg je ook energie van, in plaats van je je een uitgewrongen handdoek voelt na afloop van het gesprek. Ga na een gesprek gewoon even iets voor jezelf doen (mits dit kan). Dan blijf je het dichtste bij jezelf en kun je jezelf ook weer opladen voor een volgend gesprek.

Laat geen misbruik van je maken
Hoe komt het dat je moeite hebt om jezelf kwetsbaar op te stellen? Omdat de mogelijkheid er is dat als je je kwetsbaar opstelt er ook misbruik van je kan worden gemaakt. En dat zal ongetwijfeld ook gaan gebeuren. Of niet? Het kan zijn dat jij dit doorhebt, en dat je niet (zoals vroeger toen dit gebeurde) de muur meteen weer om je heen dichtgooit. Zodat niemand je meer kan kwetsen. Ja, er zullen nu eenmaal mensen zijn, vaak onbewust, die dan denken een ‘slaatje uit je te kunnen slaan.’ Niet erg, het is gewoon een leerproces. Blijf jezelf en blijf je kwetsbaarheid tonen. Geef alleen wel heel erg duidelijk aan hoe jij het graag zou willen hebben. Laat zien wie je werkelijk bent. Laat zien waar je voor staat, en draag dit uit naar de buitenwereld toe.

Kwetsbaarheid is geen zwakte
Heb jij in je hoofd dat je kwetsbaar opstellen zwak is? Dat verbaast mij zeer. Ik zie het juist als dat je heel krachtig bent. Juist zo krachtig dat je dit met de buitenwereld deelt. Door jezelf te laten zien is de kans groot dat je uit je comfort zone stapt. Ben je bang om niet bij de groep te horen? Dat jij een andere mening hebt dan die van een ander? Dat je daardoor uit de groep dreigt te vallen? Ben je bang afgewezen te worden? Tja, wat verandert er dan voor je? Helemaal niets. Vind je dit dan fijn? Waarom kun jij de controle niet loslaten? Vind jij jezelf niet goed genoeg? Vind je dat je niet veel waard bent? Heb eens wat meer respect voor jezelf. Laat anderen duidelijk zien wie je bent. Dat scheelt ook weer in de stress. Je hoeft dan niet zo op je tenen te lopen.

Weg met die grijze muis!
Daarmee accepteer je ook je minder ‘goede’ kanten. Je erkent jezelf en dat is waar het om draait. Wie wil er nu een grijze muis zijn? Niemand toch? Steek je hoofd boven dat maaiveld uit. Vul geen gedachtengang in van anderen. Wat zullen zij wel denken als....? Nou niets! Meestal denken zij niets, zitten zij in hun eigen bubbel en zijn zij veel meer bezig met zichzelf. Dus maak je vooral niet druk om hen. Alle emoties mogen er zijn. Vrouwen hebben vaak geleerd om vooral niet boos te worden. Je wordt maar wel een keer boos, dat kan enorm opknappen.
Voel jezelf goed genoeg, voel jezelf krachtig genoeg: stel je kwetsbaar op. Zo kweek je ook meteen veel meer zelfvertrouwen. Jij hebt die goedkeuring van anderen niet nodig. Zij complimenteren je vanzelf wel als het oprecht vanuit hun hart komt. Voel dat het tijd is om lief te hebben, en dat er ook van jou gehouden kan gaan worden. Stoot dit niet af. Verbind je met de mensen om je heen, en voel die kracht. Jij bent het waard.

Heel veel kracht toegewenst,
Maja

 Deel deze post op facebook:Lees ook


Lees ook Engelen bestaan!
Engelen bestaan!
Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van het bestaan van Engelen en het besef dat zij in dienst staan van de mensheid.

Lees deze blog >

Lees ook Het leven in de 5e dimensie
Het leven in de 5e dimensie
Leven vanuit het hart wordt steeds meer belangrijk, je gevoel gaan volgen, je zieledoel ontdekken, ontdekken waarvoor je hier op aarde bent.

Lees deze blog >

Lees ook Waarom 'the secret' niet werkt
Waarom 'the secret' niet werkt
Het is een theorie. Voor mij voelt het als waarheid. Maar aangezien de waarheid niet meer is dan een kwestie van perspectief.

Lees deze blog >

Lees ook Some see a Weed. Some see a Wish...
Some see a Weed. Some see a Wish...
Weten wat dit woord betekent is geen probleem. Maar pas toen ik het woord begreep en doorleefde werd mijn leven een stuk simpeler.

Lees deze blog >

Lees ook Tips voor een positief leven
Tips voor een positief leven
Wil jij tips om positief in het leven te gaan staan? Lees dan deze korte blog.

Lees deze blog >

Top