HSP, liefde en grenzen stellen

» Mediumchat blog » HSP, liefde en grenzen stellen
HSP, liefde en grenzen stellen

Als je het moeilijk vindt om grenzen te stellen komen er vast mensen op je pad die jou dit zullen leren. Herken je dit? Ik hoor het zo vaak: "Ja maar, ik begrijp het niet... Ik heb alles, echt alles voor die man (vrouw, familie, vrienden e.d.) gedaan. Ik heb hem alles gegeven want hij had het moeilijk. Ik zit nu helemaal aan de grond en nu ik iets voor mezelf vraag heeft hij geen tijd of heeft hij me verlaten".
 

Grenzen stellen aan het gedrag van de ander? Wow, dat valt niet altijd mee als je zelf heel erg gevoelig bent en een (te) groot inlevingsvermogen hebt. Bij kinderen valt het nog wel mee, dat kunnen we vaak wel. Wanneer het over volwassenen gaat, krijgen we ineens een compleet ander verhaal. Het niet-kunnen of durven stellen van jouw grenzen, kan voortkomen uit het feit dat jij dit nooit geleerd hebt of vanuit een stukje angst. Misschien stel je geen grenzen omdat dit bij jou een stuk angst raakt. Angst, dat jij bang bent om afgewezen te worden, want - stel je voor - dat hij boos op je wordt of de relatie verbreekt/ vreemdgaat of welke andere actie dan ook? Dan blijf jij alleen achter en dat wil je niet want je houdt zoveel van hem. Ja toch?
 

Zit jij in deze situatie? Dan heb ik een vraag voor je: is houden van iemand hetzelfde als geen grenzen hoeven stellen? Is houden van iemand, de ander aanleren dat jij er altijd bent om ieder blaadje op zijn pad weg? Is houden van hetzelfde als de ander zo pleasen dat je zelf niet meer weet wie jij bent en wat jij wilt? Wat jij er - in al je goedheid - mee hebt bereikt is precies het tegenovergestelde van hoe je het bedoeld hebt. Jij denkt dat hij het ooit wel zal zien dat jij zo'n goed mens bent, en dat - als jij er een extra schepje bovenop gooit - hij wel zal inzien hoe goed je altijd voor hem geweest bent. Wat je feitelijk gedaan hebt is het overnemen van problemen van een ander, zodat hij zelf niets hoeft te doen/leren. Is houden van, dan bijna het leven van de ander overnemen terwijl jij jouw eigen leven tijdens dit hele proces verliest in het leven van hem? Als je dat bij elkaar optelt heb je twee verloren mensen; jijzelf want je krijgt uiteindelijk niet wat je wilt, en mag voor de zoveelste keer weer gaan voelen waar je de verkeerde afslag hebt genomen. Hij heeft het stukje 'geven' niet ontwikkeld want jij deed altijd alles.
 

Er zullen honderden vragen door je heen gaan, maar wat jij het liefste hebt, heeft vast te maken met een stukje liefde, gelijkwaardigheid en respect. Hoe kan je gelijkwaardigheid verwachten als jij je opstelt als de gever die nooit heeft leren ontvangen? Die als ondertoon de angst heeft om verlaten te worden? De eindstand is, dat jij niet zal begrijpen waarom je een schop onder je kont hebt gekregen, want je bent toch altijd zo goed voor hem geweest? Zinnen als: 'Ik snap het niet, nu heeft hij ineens een andere vriendin en dat is me toch een kreng." of "Hij werd altijd boos op me terwijl ik toch echt alles voor hem deed. Enz..." Echt, deze zinnen hoor ik regelmatig, ze komen bijna dagelijks voorbij...
 

Grenzen stellen, is niet hetzelfde als krampachtig geen concessies durven doen, want binnen een relatie doe je best wel water bij de wijn. Het is ook niet hetzelfde als een een kattenkop zijn, "Nou, dan moet ik maar wat harder worden hè?" Hoezo harder? Duidelijk in wat je wilt. Ja zeker, dat wel. Grenzen stellen is ook niet hetzelfde als niet lief zijn. Grenzen stellen is genoeg van jezelf houden, zodat je samen kunt leren wat jullie leuk vinden aan elkaar. Grenzen stellen is respect voor jezelf maar ook naar de ander toe; want hij kan het best zelf. Grenzen stellen is jezelf waarderen, op een eerlijke manier naar jezelf kijken en nadenken wat jij nodig hebt van de ander. Dat jij gewoon eerlijk bent, en je behoeftes benoemt, zodat je kan ontvangen wat goed is voor jou. Dat wordt met een mooi woord gelijkwaardigheid genoemd. Ik vind het een mooi woord; gelijkwaardigheid... van gelijke waarde zijn. Samen ben je evenveel waard; jij net zoveel als hij...
 

En die (vorige) partner die jou heeft geleerd om grenzen te stellen, nadat jij heel veel pijn en verdriet en misschien een lege portemonnee door deze relatie hebt gehad? Vergeef het hem, en wees blij met deze les. Hij was alleen maar iemand die jou geleerd heeft dat zelfliefde heel erg belangrijk is... Als jij van jezelf houdt heb je veel meer te delen... (Met nadruk op het woord delen i.p.v. overnemen)

Liefs Yve

Deel deze post op facebook:Blog geschreven door Yve


Lees ook


Lees ook Wat zijn geesten?
Wat zijn geesten?
Lees alles over geesten en alle vormen en over het verwijderen van negatieve geesten!

Lees deze blog >

Lees ook HSP en de meest voorkomende thema's
HSP en de meest voorkomende thema's
HSP gaat niet meer over want je bent gevoelig of je bent het niet! Ben jij hooggevoelig?

Lees deze blog >

Top