Mediumchat blog » Lifestyle » Lifecoaching. Iets voor jou?

Lifecoaching. Iets voor jou?

Lifecoaching. Iets voor jou? Iedereen weet wat een coach is, maar niet iedereen weet wat een coach doet. Waar de één denkt aan het trainen van een sportteam, denkt de ander aan het trainen van bijvoorbeeld honden. De term lifecoach roept veel vragen op want wat doet nou precies een lifecoach oftewel levenscoach?

Het is belangrijk om over je gevoelens en gedachten te kunnen praten. Bijvoorbeeld bij het nemen van moeilijke besluiten, wanneer je alle ballen in de lucht moet houden of bij ingrijpende gebeurtenissen. Dan ontstaat de behoefte om met iemand te praten die goed kan luisteren. Goed kunnen luisteren is niet gemakkelijk.  De mensen die naast ons staan zijn misschien niet altijd in staat goed te luisteren. We hebben allemaal wel eens advies gevraagd aan vrienden en familie Allemaal hebben we mogen ervaren dat niet iedere vriend of familielid objectief genoeg is om krachtige handvatten mee te geven waarmee jij verder kunt. Het nemen van een besluit wordt dan nog moeilijker. ‘Ik zou het zo doen’ en ‘als ik jou was dan zou ik’. Zinnen die je vast wel herkent. Eigenlijk word je daar nog meer onzeker van en voor je het weet laat je jouw situatie afhangen van de mening van anderen. Soms is het wenselijk om te praten met iemand die niet tot jouw omgeving behoort. Iemand het licht op jouw situatie anders doet schijnen.

Lifecoaching (of mental coaching) is letterlijk vertaald: coaching op het gebied van je leven. Dat leven kan heel complex zijn. Het doel van coaching is: meer balans, levensgeluk en rust ervaren. Als een psycholoog een brug té ver is, is een lifecoach een goede uitkomt. Er wordt niet gegraven in het verleden en er wordt niet ingegaan op specifieke gedragsproblematiek. Een lifecoach is namelijk geen therapeut en lifecoaching is geen therapie.
Een lifecoach is gericht op de toekomst en vragen zoals ‘waar wil je naartoe’ of ‘waar zie je jezelf over een jaar staan’ zijn tijdens coaching veel gestelde vragen. Om antwoorden hierop te kunnen vinden, worden drie belangrijke levensvragen gesteld namelijk:
 1. Wie ben ik?
 2. Wat kan ik?
 3. Wat wil ik?
Tijdens coaching wordt veel aandacht geschonken aan het antwoord op deze drie vragen en met de juiste begeleiding zal je meer rust, balans, zelfvertrouwen en inzicht krijgen wat uiteindelijk weer meer levensgeluk brengt.
Lifecoaches zijn er in veel soorten en smaken en ze zijn allemaal gebaseerd op hetzelfde principe: goed luisteren en goed adviseren. De plek van een lifecoach biedt vertrouwen en veiligheid, zodat je open en vrij over je gevoelens kunt praten zonder veroordeeld of bekritiseerd te worden. Doordat een lifecoach eerlijk en transparant is, word je een vaak een spiegel voorgehouden. Deze spiegel is misschien niet altijd fijn maar wel nodig omdat een troebel beeld van jezelf  (of van de situatie) niet leidt naar juiste inzichten.

Hectische wereld
We leven een leven waarin van alles moet, waarin veel van ons verwacht wordt. Er is steeds minder tijd om lichaam en geest de rust te bieden die het nodig heeft. Dat kan aardig wat stress opleveren. Stress zorgt voor verwarring, twijfel en irritaties maar ook het zelfvertrouwen kan een deuk oplopen. Als je voor beslissingen komt te staan waar je niet één-twee-drie een oplossing voor weet, kan dat een heel eenzaam gevoel geven met allerlei blokkades tot gevolg. Elk doel, wens of droom gaat nou eenmaal gepaard met een reeks uitdagingen en obstakels. Juist dan kan een lifecoach een belangrijke steun zijn. Een lifecoach gaat uit van jouw natuurlijke creativiteit om antwoorden op vragen te vinden want in wezen liggen veel antwoorden binnen jezelf. Door middel van het stellen van krachtige vragen worden vaak de antwoorden gevonden. Kortom; diep in je wezen liggen de antwoorden.

De mens heeft de neiging teveel te handelen vanuit de "Dit kan ik niet" gedachte. Geloof mij, je kunt echt meer dan je denkt. Soms heb je gewoon een zetje nodig! “Je kunt meer dan je denkt” is bijna een mantra geworden voor iedere lifecoach. Coaching betekent dat er actie ondernomen wordt en dat er geleerd wordt. Een lifecoach is een stap in de goede richting naar veranderingen. Deze veranderingen helpen je gedachten om te vormen zodat er positieve energie ontstaat. Hierdoor komt het doel dichterbij en zelfs haalbaar. Dit kan als heel spannend worden ervaren want de weg naar wie je wilt zijn, wie je wilt worden, hoe je je voelt en wat je wilt is heel uitdagend.

Veel coaches hebben hun eigen methoden. De spirituele coach kijkt onder meer ook naar iemands mystieke vermogen en de verdere ontwikkeling van het zesde zintuig. Veel coaches bieden ook vormen van meditatie aan of yoga. Zelfs kleurentherapie, visualisatie, magnetiseren, reiki, oplossingsgerichte oefeningen, wandelsessies, intuïtief inzicht of NLP zijn gereedschappen die tijdens coaching gebruikt worden voor een dynamische manier van lifecoaching.

Onderwerpen voor coaching zijn:
 • Blokkades in het leven
 • Gebrek aan energie
 • Missen van een concreet doel
 • Vergroten van zelfvertrouwen
 • Spirituele ontwikkeling
 • Omgaan met stress
 • Omgaan met emoties
 • Omgaan met feedback
 • Sollicitaties
 • Imago verandering
 • Relatie & liefde
 • Seksualiteit
 • Time management
 • Scheiding
 • Het komt vaak voor dat er geen onderwerp is;  gaandeweg het traject wordt vanzelf duidelijk waar de vraag en behoefte ligt.  
Lifecoaching hoeft tegenwoordig niet meer 1 op 1. Dat is voor velen wel het prettigst echter, we leven in een tijdperk waarin we niet meer gebonden zijn aan afstanden en tijden. Coaching via de mail, via Skype, via Facetime, via Chat; het is allemaal mogelijk. 

Vijf misvattingen over coaching:
1. Een coach is duur
Dat hangt er vanaf. Er zijn veel coaches met verschillende prijskaartjes. Vaak is coaching maatwerk. De meeste coaches komen, na een intake, met een voorstel en ook met een financieel voorstel. Duur hoeft het zeker niet te zijn.
 
2. Een coach is een psycholoog

Nee, dit is niet waar. Een psycholoog kijkt dieper naar emoties, gedrag, gevoelens en omgeving. Een psycholoog zoekt antwoorden op problemen die te maken hebben met het denken, voelen en doen.
 
3. Een coach kan mij toch niet helpen

Dat ligt helemaal aan jezelf. Een coach kan jou tot niets dwingen. Je moet wel willen veranderen. Ook al bepaal je zelf je tempo, als de wil er niet is dan zal de coaching geen effect hebben op een positievere levenshouding.
 
4. Een coach is zweverig
Dat hoeft zeker niet zo te zijn. Veel coaches hebben van nature een praktische, aardse instelling en een nuchtere kijk op het leven. De gaven die ze inzetten (neem als voorbeeld de coach met helderziende gaven) benutten ze praktisch en doelgericht. Je bent en blijft immers zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt en dat is een realistische kijk van veel coaches. Daarbij geef je vaak je eigen intepretatie aan wat zweverig is. 
 
5. Ik weet het allemaal zelf wel
Dat klopt dus! Je weet het diep van binnen ook zelf! Maar soms ontbreekt het je aan kennis, ervaring, wilskracht, zelfvertrouwen, visie of mogelijkheden om iets aan je kennis te veranderen. Wanneer je keer op keer over dezelfde steen blijft struikelen, wordt het tijd om goed naar jezelf te kijken.

Kaartleggingen en coaching:
Een lifecoach kan diverse kaartleggingen doen op de keuzes die je voornemens bent te maken. De symboliek van de kaarten verwijzen naar onze sterke en zwakke punten. Gaven (helderziend, - voelen, - ruiken, - horen enz.) kunnen ingezet worden om energie op één lijn te krijgen. Orakels ondersteunen consulten en adviezen. Pendelmetrie kan helpen contact te krijgen met het onbewuste. Mediumschap  vraagt genezijde om bevestiging of aanmoediging. 

Wanneer de  twijfel aan jezelf groter is dan je zelfvertrouwen, schakel dan gerust een lifecoach in. De coaches op Mediumchat zijn zeer divers en kunnen je dát zetje in de rug geven wat je nodig hebt om verder te komen. 

Lifecoaching helpt je dus daar te komen, waar jij wilt zijn! 

Liefs,
Ellen-Elise
 Deel deze post op facebook:Lees ook deze blogs


Lees ook Mediumchat en de eenarmige bandiet
Mediumchat en de eenarmige bandiet
Deze blog is met een flinke slok humor geschreven maar er zit wel degelijk een heldere boodschap achter.

Lees deze blog >

Lees ook HSP en verslavingsgedrag
HSP en verslavingsgedrag
Hoog sensitieve mensen zijn bijna net gewone mensen, en daarom hebben sommigen van ons te maken met verslaving(en).

Lees deze blog >

Lees ook Liefde, en de liefde voor jezelf
Liefde, en de liefde voor jezelf
"Houden van" wat is dat precies? Is het geven om die ander om hem (of haar) vervolgens niet meer los te laten?

Lees deze blog >

Lees ook Over Voodoo en Zwarte Magie
Over Voodoo en Zwarte Magie
Yve vertelt wat voodoo en zwarte magie precies is! Bestaat het echt?

Lees deze blog >

Lees ook Gevoelig? Ik? Je bent zelf een watje!
Gevoelig? Ik? Je bent zelf een watje!
Al mijn hele leven ben ik helderziend. Helderziend, helderhorend, -voelend, -enz, enzovoorts, maar ik had geen idee!

Lees deze blog >

Top